Hlavní obsah
Seberozvoj

Čistej hajzlík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Co znamená odpustit? Co znamená být čistý? A co to má společného s naším životem, vztahy a štěstím? Nabídnu vám několik tipů, jak se zbavit starých zranění, neuzavřených cyklů a nečistoty ve vaší duši.

Článek

Nehodnotit ty druhé kolem nás. Málokdo to dokáže. Většina z nás je spoutána pravidly strachu z toho, že pokud nebudeme ti nebo ty nejlepší, bude něco špatně. Ty pro nás tzv. „dobré věci a postoje“ preferujeme a ty špatné odmítáme v domnění, že díky tomu nás budou ti druzí přeci více milovat.

Ne, nebudou. A velmi dobře je to vidět na anglických překladech slova odpuštění – forgiveness. For given ess. Pro daný cyklus, pro danou podstatu. V podstatě se tímto okamžikem vždy uzavírá nějaký cyklus. A každý z nás má své neuzavřené cykly. Někde v nás visí, odebírají nám energii, brzdí náš rozvoj a konec konců ovlivňují celek, tedy i naše zdraví. Jaké jsou vaše neuzavřené cykly? Co třeba cyklus, který je spojen s:

  • Materiální činností – začali jste s něčím, ale neudělali jste to: například nějakou věc, nějaký předmět. Ale jsou i další možnosti: úklid v domě, binec v kabelce, na pracovním stole, rozházené věci, pohozené nepotřebné předměty, nevyčištěný záchod …
  • Emocionální činností – propukl ve vás hněv, ale hned jste ho potlačili, nacpali někam dovnitř, kde však zůstal. Na někoho jste se rozzlobili a zloba teď někde ve vás visí. Naštvali jste se na někoho či sami na sebe, a nezamysleli jste se nad situací, jen jste svou naštvanost či zlost „zmrazili“ a ona teď ve vás uvízla…
  • Myšlenkovou činností – něco jste někomu slíbili a nesplnili to – to také vázne. Chystali jste se do něčeho pustit, ale ani jste nezačali – vaše původní odhodlání někde visí. Například jste nepoděkovali za něco, co pro vás někdo udělal. Dokonce i za podrazy a nepříjemnosti by měl člověk děkovat, protože jsou zdrojem poučení. Pokud je ale za takové bereme…

V posledních dnech jsem byl při koučování svědkem několika příběhů o čistotě. Hlavními postavami byly ženy, které se ztotožnily s čistotou ve všem a vyžadovaly ji velmi ultimátně od všech, i od svých partnerů. Ty jim sice plnili jejich přání, ale zaplatili za to postupem času vysokou cenu. Ženy je zanedbávaly, přehlížely a nakonec ztratily. Všechny ty vztahy skončily tragicky. Čistota se změnila v agresivitu, násilí a hádky.

Lakonicky to pronesla jedna z nich: „Měla jsem oči jen proto, aby bylo všude jako v pohádce. Aby bylo bezpečno i čisto, aby byl ČISTEJ i ten hajzík. A přitom jsem si nevšimla, že vedle mě z muže mých čistých snů i díky MNĚ a téhle MÉ touze zbyl jen čistej hajzlík“.

Tyto příběhy mi ilustrují, jak nebezpečné může být zacyklení se na jednu ideu nebo hodnotu, která nám brání vidět celou realitu a milovat druhé lidi takové, jací jsou. Není špatné chtít mít čistý domov, čisté svědomí nebo čisté srdce, ale je špatné to dělat na úkor našeho štěstí, zdraví a vztahů. Není špatné chtít být dokonalý, ale je špatné si myslet, že dokonalost je jediným kritériem pro lásku a uznání. Není špatné chtít být šťastný, ale je špatné si myslet, že štěstí je jen v tom, co se nám líbí a co nám vyhovuje.

Pokud chceme žít plný a harmonický život, musíme se naučit odpouštět sobě i druhým. Odpouštění není slabost, ale síla. Odpouštění není rezignace, ale osvobození. Odpouštění není zapomínání, ale uzdravování. Odpouštěním se zbavujeme zátěže minulosti, která nás tíží a omezuje. Odpouštěním se otevíráme novým možnostem a příležitostem pro budoucnost. Odpouštěním se učíme milovat sebe i druhé bez podmínek a očekávání.

Jak tedy odpustit? Jak se vymanit z pasti čistoty a dokonalosti? Jak najít rovnováhu mezi tím, co chceme a co potřebujeme? Jak být šťastný s tím, co máme a co jsme? Na tyto otázky není jednoduchá odpověď, protože každý z nás je jiný a má jiné zkušenosti a potřeby. Ale můžeme se inspirovat některými radami, které nám pomohou najít cestu k odpuštění a k sobě samým:

  1. Užívám svou lidskost. Skutečná síla spočívá totiž v ovládání mého vlastního chování a emocí.
  2. Přestávám se bát změn. Změny mi dodávají energii a zvýrazňují mé nejlepší vlastnosti.
  3. Uvědomuji si, že to jediné, co ovlivnit mohu, jsou mé postoje k této konkrétní situaci.
  4. Dělám věci pro jejich podstatu, nikoliv pro líbivost či efekt. Není nutné se vždy za každou cenu zalíbit všem. Nebojím se vyjádřit svůj názor. Ale tak, aby byl druhými uchopitelný a respektoval je. A nesnižoval jejich důstojnost.
  5. Umím se bát rozumného rizika, které umím podle svých zkušeností a dané situace zvážit a pak se následně rozhodnu. Bát se je dobrá věc. Umožní mi to uvědomit si, kde a kdo jsem.
  6. Umím se učit z minulosti. Moje energie je zaměřená na přítomnost, tak co s minulými trápeními? Chyba je chybou jen tehdy, pokud se díky mému zacyklení se stále opakuje. Pak energii bere, ale nedává.
  7. Zkouším se upřímně radovat a nadchnout se úspěchem. Ano, i úspěchem někoho jiného. To je zvláště dobrá úspora energie. Nevěřili byste, kolik ji ztrácíme závistí zaměřené na životy druhých.
  8. Umím snést i samotu. Vím, že jako člověk dokážu být šťastný jak sám, tak i s jinými lidmi.
  9. Spoléhám sám na sebe a uvědomuji si, že není pravda, že mi svět cosi dluží. Zbavuji se postupně myšlenky, že uspořádání světa nebo zaměstnavatel nebo snad partner… jsou mi čímsi zavázáni a je jejich povinností mi zajistit pohodlný život. A když chci pomoc, řeknu si.
  10. Trpělivost. Okamžité výsledky jsou v podstatě nemožné, protože vím, že skutečná změna si žádá čas. A tak se učím mít trpělivost.

Pojem čistota ve vztazích je často zneužíván k ovládání, manipulaci a omezování partnerů. Místo toho, abychom se snažili být čistí podle něčích náhodných standardů, měli bychom se zaměřit na to, co nám dělá šťastnými, zdravými a spokojenými. Čistota není cíl, ale proces, který vyžaduje respekt, komunikaci a důvěru. A to je to, co by mělo definovat naše vztahy a život.

A co vy? S čím dneska usnete vy? S jakým srdcem a vědomím? Přemýšlejme o tom.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz