Hlavní obsah
Zdraví

Kakao: Molekula blaženosti, kterou jsme (zatím) nedocenili

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Kakao - více než jen sladké pokušení. Objevte molekulu štěstí ukrytou v hnědém prášku, který může být klíčem k lepší náladě i zdraví nás všech. Ponořte se do světa kakaových bobů a zjistěte, proč si tato superpotravina zaslouží naši pozornost.

Článek

Kakao – hnědé zlato, které nejenže roztančí chuťové pohárky, ale také může pomoci našemu duševnímu zdraví. Co kdybychom vám řekli, že v každém kousku čokolády se skrývá molekula štěstí? Ano, kakao obsahuje anandamid – molekulu blaženosti, objevenou v roce 1992, která může ovlivnit nejen náladu, ale i celkové vnímání světa kolem nás.

Anandamid: Molekula štěstí

Anandamid je přirozeně se vyskytující látka v našem těle, která se váže na stejné receptory jako THC – aktivní složka v marihuaně. Tato chemická látka je spojována s pocity euforie, štěstí a zmírňováním bolesti. Když se anandamid dostane do našeho těla skrze konzumaci kakaa, aktivuje tyto receptory a podporuje pocity štěstí a euforie, což nás přivádí k tomu, že kakao může být mnohem víc než jen chutná pochoutka.

Navíc anandamid podporuje tvorbu nervových buněk, posiluje paměť a může ovlivnit vnímání bolesti. V kontextu dnešní společnosti, kdy je deprese na vzestupu, může být pravidelná konzumace kvalitního kakaa přírodním pomocníkem na podporu duševního zdraví.

Kakao jako superpotravina

Kakao je bohaté na antioxidanty, hořčík, železo a další minerály. Je také označováno za superpotravinu, což je oprávněné – pod jeho hnědou slupkou se skrývá bohatství živin, které prospívají našemu tělu. Ať už jde o podporu srdce, zlepšení cirkulace krve nebo dokonce regulaci cholesterolu, kakao má co nabídnout.

Kromě již zmíněných benefitů, kakao nabízí řadu dalších výhod pro naše zdraví. Je bohaté na antioxidanty, které bojují proti volným radikálům v našem těle. Obsahuje nejvyšší koncentraci hořčíku ze všech potravin, což je klíčové pro správnou funkci svalů a nervů. Kakaové máslo je zdrojem zdravých tuků, které podporují správnou funkci mozku. Pravidelná konzumace kakaa může také snižovat vysoký krevní tlak účinněji než zelený či černý čaj, což je výborná zpráva pro naše srdce.

Problémy na kakaových plantážích

Kakaovníky jsou většinou pěstovány v tropických oblastech, kde čelí mnoha výzvám – od klimatických změn až po různé choroby. Tyto faktory, spolu s rostoucí poptávkou a omezenými zdroji, způsobily výrazné zvýšení ceny kakaa na světových trzích. Velké korporace čelí tlaku na zisk, což vede k neetickým praktikám, jako je dětská práce a mýcení deštných pralesů pro nové plantáže.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Kakaovník pravý (Theobroma cacao)

Kakao a etika: Cena za naše potěšení

Zatímco cena čokolády roste, dochází také ke změnám v etických přístupech k pěstování kakaa. Evropská unie tlačí na udržitelné a etické praktiky, což má za cíl ochranu deštných pralesů a boj proti zneužívání pracovní síly. Firmy varují, že tyto regulace mohou vést k byrokratickým překážkám, avšak snaha o udržitelnost je nepochybně krokem správným směrem.

Startupy navíc přicházejí s inovativními řešeními – jako je například pěstování kakaových bobů v laboratoři, což by mohlo do budoucna snížit závislost na tradičních plantážích a zamezit nelegálním praktikám.

Kakao jako pomocník v boji proti depresi

S anandamidem jako jedním z klíčových hráčů se kakao stává nejen potěšením, ale i přírodní podporou duševního zdraví. V době, kdy psychické potíže stále více zatěžují společnost, bychom mohli více ocenit kakao jako „lék“, který zlepšuje náladu a může podpořit naši cestu ke zdraví. Takže příště, až si budete užívat svůj šálek horké čokolády, vzpomeňte si – nejde jen o sladký zážitek, ale o dávku molekuly štěstí, kterou nám příroda nadělila.

Pěstování kakaa: Výzvy a etické otázky

Kakaovník je strom náročný na pěstování. Vyžaduje specifické klimatické podmínky - teplé a vlhké podnebí, které najdeme především v tropických oblastech kolem rovníku. Pěstování kakaa čelí mnoha výzvám, od klimatických změn po choroby rostlin.

Bohužel, rostoucí poptávka po kakau vedla k neetickým praktikám v některých oblastech. Dětská práce na plantážích a odlesňování deštných pralesů jsou problémy, které nelze přehlížet. Naštěstí se situace pomalu mění. Mnoho firem se zavázalo k etickému získávání kakaa, což zahrnuje férové odměňování farmářů, zákaz dětské práce a udržitelné zemědělské postupy.

Jako spotřebitelé můžeme přispět k pozitivní změně tím, že budeme vybírat produkty s certifikací Fair Trade nebo Rainforest Alliance. Tyto certifikace zaručují, že kakao bylo vypěstováno a sklizeno eticky a s ohledem na životní prostředí.

Jak si užít kakao? Několik způsobů, jak si dopřát blahodárné účinky kakaa:

  1. Horká čokoláda: Klasika, která nikdy nezklame. Použijte kvalitní kakao a oslaďte medem nebo javorovým sirupem.
  2. Smoothie s kakaem: Přidejte lžíci kakaa do vašeho oblíbeného smoothie pro extra dávku antioxidantů.
  3. Kakaové kuličky: Smíchejte kakao s datlemi a ořechy pro zdravou sladkou svačinku.
  4. Kakaový čaj: Zkuste uvařit kakao jako čaj - jemná a osvěžující alternativa k horké čokoládě.
  5. Přidejte si kakao do jogurtu nebo ovesné kaše pro výživnou snídani. Osobně ujíždím na 1/2 lžičce kakaa do dobré kávy, se špetkou skořice a lžičkou medu.

✍️ Recept na - Kakaové energetické kuličky

Ingredience:

  • 1 šálek datlí
  • 1/2 šálku vlašských ořechů
  • 2 lžíce kvalitního kakaového prášku
  • 1 lžíce chia semínek
  • Špetka mořské soli

Postup:

  1. Namočte datle na 10 minut do teplé vody.
  2. Všechny ingredience rozmixujte v kuchyňském robotu.
  3. Z hmoty vytvarujte malé kuličky.
  4. Obalte je v kokosovém vločkách nebo extra kakau.
  5. Nechte ztuhnout v lednici alespoň hodinu.

Tyto kuličky jsou plné energie, antioxidantů a samozřejmě, molekul štěstí!

Kakao je dar přírody, který jsme dlouho brali jako samozřejmost. Je načase změnit náš přístup nejen ke kakau, ale i k dalším přírodním zdrojům. Musíme se naučit vážit si darů, které nám příroda poskytuje, a zacházet s nimi zodpovědně a s láskou.

🍫 Každý kousek čokolády, každý doušek horké čokolády může být připomínkou tohoto závazku. Tak až si příště budete vychutnávat svou dávku kakaového potěšení, vzpomeňte si, že jde o víc než jen chuťový zážitek - je to spojení s přírodou, které si zaslouží naši úctu a péči.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz