Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Láska na obzoru

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Hledáte toho pravého nebo tu pravou? Nebojte, nejste v tom sami! Pojďme se společně podívat na to, jak najít lásku, aniž bychom se v tom hledání ztratili. S trochou humoru a nadhledu zjistíme, že cesta k lásce může být dobrodružná a zábavná.

Článek

Milí hledači lásky, pojďme si spolu popovídat o tom, jak najít toho pravého nebo tu pravou. Možná si říkáte: „Existuje vůbec někdo takový? Nejsou moje nároky příliš vysoké? Mám se držet svých snů, nebo se smířit s realitou?“ No, dýchejte zhluboka, protože na tuhle jízdu to bude třeba!

Začněme tím, že se ponoříme do svého nitra. Představte si, že jste průzkumníci ve vlastní duši. Probíráte se vrstvami myšlenek, vzpomínek a snů. A najednou – bum! Narazíte na místo, kde to trochu bolí. Je tam prázdno, strach, možná i touha po něčem, co nemůžete pojmenovat. To je normální, přátelé! Všichni máme v srdci takové místečko, které touží být naplněno.

Co s tím? No, často se snažíme tu díru zaplácnout vším možným – koníčky, prací, zábavou. A samozřejmě lidmi! Zvlášť tím jedním speciálním člověkem – partnerem. Představujeme si ho jako perfektní skládačku, která přesně zapadne do našeho života. Kde nám něco chybí, tam on přebývá. Zní to jako pohádka, že?

Ale pozor, tady přichází menší zádrhel. Od toho „ideálního“ partnera často očekáváme, že nám splní všechna přání, vyplní všechny mezery a udělá nás navždy šťastnými. Je to jako bychom hledali ztracený ráj, místo, kde je všechno dokonalé. Trochu jako v maminčině bříšku, kde jsme byli v teple a bezpečí.

Naše kultura tuhle představu jen podporuje. Filmy, knížky – všude vidíme příběhy o tom, jak se dva lidé najdou, zamilují se a žijí šťastně až do smrti. A i když rozumem víme, že je to jen pohádka, naše srdce po tom touží. Chceme splynout s někým v jedno, být navždy spojeni. Protože když jsme spojeni, nejsme sami.

Ale víte co? Život není film. A láska? Ta je mnohem zajímavější než jakýkoli scénář! Když opadne první zamilovanost (tzv. „akutní intoxikace láskou“), začíná to pravé dobrodružství. Potkávají se dva skuteční lidé, se vším, co k nim patří – s kvalitami i limity.

Teď přichází ta vtipná část. Někdy se chováme jako žebráci lásky. „Nemám, dej mi! Jsi můj partner, tak mě udělej šťastným!“ zní naše vnitřní hlas. Očekáváme bezpodmínečnou lásku, ale zapomínáme, že my sami jsme právě tou podmínkou.

Co s tím? No, můžeme začít u sebe. Představte si, že jste zahradníci vlastního štěstí. Nejdřív musíte zasadit semínka, zalévat je, pečovat o ně. Teprve pak můžete sdílet plody své zahrady s druhými. Místo žebráků lásky se tak můžeme stát zahradníky!

Samozřejmě, výběr partnera je důležitý. Je dobré vědět, co hledáme. Ale možná ještě důležitější je pečovat o vlastní spokojenost. Jak řekl jeden moudrý člověk: „Rozhodl jsem se být šťastný. Protože vždycky se najdou důvody k nespokojenosti, a to bych mohl být nešťastný pořád.“ Není to skvělý přístup?

Takže, milí hledači lásky, pamatujte: Život i láska jsou proces. Nic není dané, ale hodně záleží na našem rozhodnutí. Můžeme se smířit s realitou, nebo jít za svým snem. Ale to nejdůležitější? Nečekat, že nás někdo jiný udělá šťastnými. Když to přesto nastane, je to úžasný bonus!

A teď, milí přátelé, přichází to nejdůležitější. Pamatujte, že láska není poklad, který musíme zoufale hledat. Je to spíše umění, které se učíme celý život tvořit.

Ti, kdo se vydají na cestu za láskou s představou, že ji musí najít venku, riskují, že se jejich putování stane nekonečným. Většinou pekelným. Jejich život se může proměnit v neustálé hledání, ve kterém snadno zamění skutečnou lásku za jakoukoliv iluzi.

Ale existuje i jiná cesta. Představte si, že jdete bosí po cestě života. Cítíte každý kamínek, každou nerovnost pod svýma nohama. Možná to občas zabolí, ale díky tomu se učíte vnímat svět kolem sebe s novou citlivostí. A právě tak se učíte i lásce.

Skutečná láska totiž nevzniká tím, že ji najdeme, ale tím, že ji vytváříme. Tvoříme ji každým svým činem, každou myšlenkou, tím, jací jsme. Je to jako když malíř maluje obraz – každý tah štětcem, každá zvolená barva přispívá k celkovému dílu.

Takže až příště budete mít pocit, že musíte „najít lásku“, zkuste se na chvíli zastavit. Podívejte se na své bosé nohy, které vás nesou životem. Uvědomte si, kolik lásky už ve svém srdci nosíte. A pak se zeptejte sami sebe: „Jak mohu dnes tvořit lásku? Jak ji mohu vnést do světa svým jedinečným způsobem?

Pamatujte, že nejkrásnější vztahy vznikají mezi lidmi, kteří se naučili být tvůrci lásky, a ne jen jejími hledači. Tak pojďme společně tvořit lásku, krok za krokem, den za dnem. Kdo ví, jaká krásná díla lásky na této cestě společně vytvoříme?

Láska dvou lidí je totiž velké štěstí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz