Hlavní obsah
Jídlo a pití

Lišky v kuchyni: Zlatý poklad našich lesů

Foto: Image by Pixabay

Zlatooranžové lišky jsou klenotem mezi houbami. Nejen že chutnají vážně božsky, ale jsou i přírodním lékem. Naučte se je správně připravit a vytěžit z nich maximum pro své zdraví i chuťové pohárky.

Článek

Název „liška“ dostaly tyto houby kvůli své barvě připomínající liščí kožíšek. V některých jazycích se jim říká „chanterelles“ podle jejich tvaru připomínajícího malé poháry.

A tak, když v lese zahlédnete záblesk oranžové barvy, možná jste právě objevili jeden z nejvzácnějších kulinářských pokladů - lišky obecné. Tyto nádherné houby nejsou jen pastvou pro oči, ale i skutečným nutričním zázrakem.

Proč zařadit lišky do jídelníčku?

Lišky jsou doslova nabité zdravím:

  • Vysoký obsah vitamínů C a D
  • Bohatý zdroj draslíku
  • Přirozené antibakteriální účinky
  • Protiplísňové vlastnosti

Navíc mají jedinečnou chuť připomínající směs pepře a meruněk. Není divu, že jsou tak oblíbené u šéfkuchařů po celém světě!

Jak lišky skladovat?

Nejlepší jsou čerstvé, ale můžete je také:

  • Usušit na houbový prášek do polévek a omáček
  • Zamrazit po předchozím orestování
  • Naložit do olivového oleje s bylinkami

Pamatujte, že lišky nikdy nejezte syrové a vždy je důkladně tepelně upravte!

Jak na přípravu lišek?

Základní pravidlo zní: Méně je více! Lišky mají tak výraznou chuť, že je škoda ji přebít dalšími ingrediencemi. Zde je jeden z mých oblíbených receptů:

Krémové liškové rizoto

Ingredience:

  • 300 g čerstvých lišek
  • 200 g rizotové rýže (arborio nebo carnaroli)
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml bílého vína
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 50 g másla
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř
Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Krémové rizoto s liškami

Postup:

  1. Lišky očistěte a nakrájejte na větší kousky.
  2. Na pánvi rozehřejte máslo a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli.
  3. Přidejte rýži a krátce ji orestujte, až zesklovatí.
  4. Podlijte vínem a nechte odpařit.
  5. Postupně přilévejte horký vývar a míchejte.
  6. Mezitím na druhé pánvi orestujte lišky na olivovém oleji (5 - 10 minut).
  7. Když je rýže téměř hotová, vmíchejte lišky a parmezán.
  8. Dochuťte solí a pepřem.

Tip: Rizoto podávejte ihned a ozdobte čerstvými bylinkami - skvěle se hodí tymián nebo petržel. Přeju dobrou chuť!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz