Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Přikrmujte ptáčky v zimě kvalitním krmivem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Zima je pro drobné ptactvo v našich parcích a přírodě náročným obdobím. Mráz jim znemožňuje najít potravu, a proto jsou často hladoví. I malá pomoc pro ně může znamenat přežití.

Článek

Je důležité si uvědomit, že přikrmování ptáků může mít i negativní dopady, pokud není provedeno správně. Proto si je dobré uvědomit, že se přikrmování provádí obvykle s nástupem mrazu cca do března. Rozmyslete si, zda budete mít čas se této práci dostatečně věnovat.

Která krmiva jsou vhodná pro přikrmování ptáků

  • Semena (slunečnice, mák, proso, oves): Semena jsou oblíbenou potravou pro mnoho ptáčků. Obsahují důležité živiny a tuky, které jim pomáhají udržet tělesnou teplotu v chladných dnech.
  • Ovoce (jablka, hrušky): Ovoce z Evropy, nikoliv banány, je bohatým zdrojem vitamínů a energie pro ptáky. Můžete ho připravit tak, že ho nakrájíte na menší kousky nebo nabídnete rozkrojené na polovinu.
  • Zelenina (mrkev, petržel, salát): Některé druhy ptáků, jako je například zvonek zahradní, mají moc rády zeleninu. Dodá jim vlákninu a další důležité látky. Stačí ji nahrubo nastrouhat nebo nakrájet na drobnější kousky a salát natrhat.
  • Nesolené ořechy: Ořechy jsou výborným zdrojem tuků a energie. Můžete je nabídnout celé nebo nakrájené na kousky.

Proč je důležité používat kvalitní krmivo

Kvalitní krmivo je pro ptáky nezbytné, protože obsahuje všechny potřebné živiny, které potřebují pro přežití. Nejenže jim dodává energii, ale také posiluje jejich imunitní systém a zlepšuje celkový zdravotní stav.

Nekvalitní krmivo může naopak ptactvu uškodit. Obsahem nízké kvality může být plný přebytečné soli, pesticidů nebo konzervačních látek, které jsou pro ptáky škodlivé. Takovým příkladem jsou housky, rohlíky a jakékoli pečivo.

Ptáky byste dále neměli krmit slanými, mastnými, smaženými, připálenými, kořeněnými, uzenými a obecně zkaženými či plesnivými potravinami. Také cokoliv sladkého, co obsahuje rafinovaný cukr, není vůbec vhodné.

Jak tedy krmit ptáky

  • Umístění krmiva: Krmivo umístěte na suché místo, kde ho ptáci nebudou moci zašpinit. Můžete použít speciální krmítko nebo prostě rozsypte potravu na podložku. Ideální umístit krmítko do hustšího keře. Drobní ptáci tam snadno naleznou cestu, kočky ne.
  • Tvar krmítka: Výborné je, když má možnost širší přesahující stříšky, aby ochránilo ptačí potravu před sněhem a deštěm. V takovém případě krmení často vlhne a plesniví, a tudíž by se mohlo stát spíše než zdrojem záchrany zdrojem nákazy. A to určitě nechceme.
  • Pravidelné doplňování: Krmivo doplňujte pravidelně, aby ho ptáci měli vždy dostatek. Zvláště v zimě je důležité, aby měli přístup k potravě celý den. Krmítka je třeba denně prohlížet, čistit od zbytků potravy a doplňovat potravu novou.
  • Nezapomínejte na materiál, z něhož je krmítko vyrobeno: Umělohmotná krmítka se sice rychleji čistí, ovšem snadněji se v nich udržuje voda a krmivo tam snáze vlhne. Dřevo saje vodu a spíše vodu odvede než plast.

Přispějme každý trochu k tomu, aby ptáci přežili zimu. Obstarejte si kvalitní krmivo pro ptáky a umístěte ho na vhodné místo v parku, zahradě nebo v přírodě. V prodejnách zverimexu či chovatelských potřebách vám s jeho výběrem velmi rádi poradí.

Každý takový malý krok může znamenat pro ptáky záchranu. A pro děti jsou to krásné chvíle při jejich pozorování. A skvělé zážitky spolu s vámi. A to už za to stojí, co říkáte?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz