Hlavní obsah
Lidé a společnost

Proč a jak komunikovat se svými politickými stranami?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Komunikace s politiky je důležitá pro každého, kdo chce ovlivnit rozhodování o záležitostech, které se ho týkají. Politici jsou voleni, aby zastupovali názory a zájmy svých voličů, ale nemohou to dělat, pokud neví, co si jejich voliči myslí a chtějí.

Článek

Proto je potřeba jim to sdělit a udržovat s nimi kontakt nejen před volbami, ale i během celého volebního období.

Komunikace se svými politickými stranami je nejen právo, ale i zodpovědnost každého voliče. Tím, že jim sdělujete své názory a zájmy, jim pomáháte lépe plnit svou roli a zároveň si zajistíte, že oni budou brát v úvahu vaše potřeby a přání.

A pokud zjistíte, že tomu tak není, vždy máte čas vyzkoušet komunikaci s jinou politickou stranou. Ano, tím chci říct, že tu správnou stranu poznáte především podle toho, jak pracuje se zpětnou vazbou od svých voličů.

Jen nezapomínejme, že politici tu nejsou od toho, aby vám zajišťovaly osobní štěstí. Ale proto, aby efektivně a přehledem spravovali věci veřejné.

Jak začít komunikovat se svými politickými stranami efektivně? Několik tipů:

1. Buďte konkrétní. Uveďte vždy konkrétní název a číslo zákona nebo návrhu, který podporujete, nebo odmítáte. Vysvětlete, jak se vás nebo vaší komunity týká.

2. Požádejte o akci. Požádejte svého politika, aby vám řekl, jak se k danému tématu postaví. Požádejte ho, aby vás informoval o výsledku svého hlasování nebo o dalších krocích v dané věci.

3. Využívejte čas moudře. Buďte při komunikaci struční a věcní. Omezte se na jedno téma a uvědomte si, že příliš mnoha informací nebo otázek nepovede nikam. Čaj máme jen jeden. Važme si jej.

4. Vyjádřete svou osobní zkušenost nebo příběh. Osobní zkušenost nebo příběh je velmi silný a často dobře zapamatovatelný. Není třeba zahrnovat druhé stížnostmi a pláčem, ale požádat o pomoc v krizové situaci mnohdy pomáhá pochopit zatím netušené souvislosti.

5. Naplánujte si své poznámky. Připravte si dopředu, co chcete říct, to platí hlavně při zaslání videopozdravu či osobním setkání. Mějte u sebe fakta, argumenty a příklady. A pokud je to možné, napište si svůj dopis a přečtěte si ho nahlas.

6. Řekněte jim pravdu. Buďte upřímní a důvěryhodní. Nepřehánějte ani nelžete o dopadech nebo důsledcích daného tématu. Nepoužívejte osobní útoky nebo urážky. Uznávejte silné stránky i slabiny vašich argumentů. Správná komunikace je poznávání stanovisek toho druhého, nikoliv přesvědčování o svých pravdách.

7. Sledujte další vývoj. Neomezujte se pouze na jednorázovou komunikaci s politikem. Sledujte, jak se vyvíjí situace ohledně vašeho tématu a jak se k němu politik staví. Podpořte ho, když podnikne kroky ve váš prospěch, nebo ho upozorněte, když to neudělá. A sdílejte informace z komunikace s ostatními voliči.

8. Poděkujte jim za jejich práci. Vyjádřete jim své ocenění za jejich práci vašeho zástupce. Poděkujte mu za jeho čas a pozornost. Vyjádřete svou naději nebo očekávání, že vás jako svého voliče bude také podporovat.

9. Podporujte je darováním prostředků. V případě dlouhodobého zájmu podporujte své politiky peněžními prostředky. Umožníte jim systematicky a rychle pracovat na klíčových změnách, které ovlivňují vás všechny.

Ještě několik rad ohledně toho, jaké k tomu použít prostředky:

  • Zavolejte jim. Telefonní hovor je rychlý a přímý způsob, jak sdělit svůj názor nebo požadavek politikovi, nebo jeho asistentovi. Můžete zavolat do jejich kanceláře, většinou se nedovoláte přímo jim, ale budete mluvit s jejich asistenty. Některé politické strany mají své infolinky, kde komunikují s voliči. Telefonní čísla najdete na jejich webových stránkách nebo na stránkách parlamentu. Když voláte, buďte zdvořilí, struční a věcní. Představte se jako volič z jejich obvodu a řekněte jim slušnou formou, co od nich očekáváte.
  • Napište jim e-mail. E-mail je další běžný a snadný způsob, jak dnes kontaktovat politika. E-mailové adresy také najdete na jejich webových stránkách nebo na stránkách parlamentu. Když píšete e-mail, dodržujte formální oslovení a podepište se. Uveďte své jméno, adresu a téma, o kterém píšete. Buďte konkrétní a jasní v tom, co chcete sdělit nebo požadujete. Podpořte své argumenty fakty, ideálně odkazy na zdroje informací, aby se na ně dalo reagovat.
  • Napište jim dopis. Dopis je tradiční a velmi osobní způsob, jak kontaktovat politika. Dopis může mít větší váhu než e-mail, protože ukazuje, že jste si na to udělali čas a námahu na sepsání svého stanoviska nebo reakce. Dopis můžete poslat na adresy, co najdete na jejich webových stránkách nebo na stránkách parlamentu. Když píšete dopis, dodržujte stejná pravidla jako pro e-mail: buďte zdvořilí, konkrétní a pravdiví. Uveďte své jméno, adresu a téma, o kterém píšete. To navozuje důvěru. A samozřejmě piště bez invektiv. Nadávky či vztek ještě nikoho k odpovědi nepřiměli.
  • Setkejte se s nimi osobně. Osobní setkání je nejefektivnější způsob, jak komunikovat s politikem a vybudovat s ním vztah. Osobní setkání může být individuální, nebo skupinové, například na veřejné schůzce nebo akci, kterou daná politická strana pořádá. Pokud chcete domluvit osobní setkání s politikem, musíte mu napsat e-mail nebo dopis s žádostí o schůzku a zdůvodnit ji. Uveďte své jméno, adresu a téma, o kterém chcete hovořit. Buďte flexibilní ohledně času a místa setkání, tady se vy přizpůsobte jim. A přesto, že se vám podaří domluvit setkání s politikem, buďte připraveni na to, že může být krátké nebo zrušené kvůli změnám v jeho programu. Před setkáním si připravte své hlavní body a podpořte je fakty nebo materiály, které můžete politikovi předat. Během setkání buďte zdvořilí a upřímní. Vyjádřete svou osobní zkušenost nebo příběh, pokud je relevantní a souvisí s danou věcí. Požádejte politika o konkrétní akci nebo podporu. Po setkání mu napište poděkovací e-mail nebo dopis a připomeňte mu, co jste se domluvili.

Komunikace se svými politickými stranami je klíčová pro demokracii a pro budoucnost nás všech. Nebojte se jim říct, co si myslíte, a požadovat to, co chcete. Váš hlas se počítá.

A nečekejte na další volby, začněte komunikovat už klidně dnes.

Foto: Wizard Michal

A co vám politici mnohdy odpoví? Tím se nenechte zviklat.

PS: Jak už to život přináší, když jsem dopsal článek, přišel mi e-mail od iniciativy Milon chvilek pro demokracii. A vyzvali v něm, aby se jejich podporovatelé obrátili na předsedu senátu Miloše Vystrčila. Učinil jsem tak. V horní komoře parlamentu totiž čeká na schválení zákon, který novelizuje úpravu střetu zájmů politiků. Ten má mimo jiné zajistit to, že politici nebudou moct vlastnit média. Pro demokracii nezbytná věc. V zákoně však chybí úprava, která by zakazovala politikům vlastnit i výrazně více čtená online internetová média. A Senát má v rukou moc s tím něco udělat. No a panu předsedovi Senátu přišlo za den přes 1000 e-mailů.

Jeho reakci vkládám výše. Udělejte si sami obrázek, zda-li takhle reaguje zkušený politik. E-mailová schránka je od ostatních součástí počítače oddělena, tudíž buď jde o model PC procesoru Intel 80486DX (rok výroby 1989) a nebo výmluvu. V podstatě vzkazuje, že když by měl jednou za rok e-mailem komunikovat s voliči napřímo, tak to považuje za problém. A to je celkem škoda, pane předsedo. Vaší práce si jinak osobně velice vážím. Ovšem tohle až nadmíru podezřele připomíná situaci popsanou slovy klasika: Otevřel si hospodu, ale chodili mu tam lidi.“

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz