Hlavní obsah
Finance

Proč vede štědrost k většímu finančnímu úspěchu než sobectví?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Poznejme, proč bývají štědří lidé často úspěšnější než sobečtí jedinci. Analyzujme si souvislost mezi štědrostí a finančním úspěchem, abychom vyvrátili tradiční přesvědčení, že člověk by měl být sobec.

Článek

Ve světě, kde je největším oceněním jednotlivce zapojení se do honičky za dosažením osobního a profesionálního úspěchu, se často v komunikaci s ostatními přikláníme k myšlence egoismu a agresivní soutěže.

Jeden výzkum Stockholmské univerzity, Institutu pro Futures Studies a University of South Carolina, boří tuto staletou představu tím, že předkládá důkazy o tom, že štědří jedinci bývají finančně úspěšnější než ti sobečtí. Proč by mohl být altruistický přístup chytřejší strategií pro dosažení finančního úspěchu v životě nežli sobectví?

Skryté výhody štědrosti

1. Zpochybňování konvenční moudrosti

  • Tradiční názory na bohatství často naznačují, že sobečtí jedinci se rychleji dostanou na vrchol finanční pyramidy pomocí nemilosrdných taktik a dávání přednosti svému osobnímu zisku.
  • V rozporu s těmito představami data z výzkumu v r. 2020 nyní ukazují, že štědří lidé často předčí své sobecké vrstevníky z hlediska dlouhodobého finančního úspěchu a taky co do počtu dětí.

2. Vazba mezi altruismem a finančním blahobytem

  • Studie ukázaly významný pozitivní vztah mezi štědrostí jedince a úrovní jeho příjmů.
  • Účast v altruistických činech neslouží totiž jen pro dobro příjemce, ale také zvyšuje pověst dárce, otevírá mu dveře k novým možnostem.

3. Networking a sociální podpora

  • Štědrost buduje silnější vztahy a vytváří z lidí kolem nás pevnou podpůrnou síť, která může být klíčová pro náš profesionální rozvoj.
  • Sociální kapitál získaný ze štědrosti se často promítá do lepších pracovních nabídek, obchodních příležitostí a partnerství.

4. Psychologická a emoční převaha

  • Štědří lidé jsou často emocionálně inteligentnější, což pomáhá udržovat lepší mezilidské vztahy a harmonii v pracovním prostředí. Mají prostě větší nadhled.
  • A právě tato emocionální inteligence vede k vyšší spokojenosti v osobním i profesionálním životě, což nepřímo zvyšuje jak produktivitu, tak i finanční zisky.

5. Dlouhodobý versus krátkodobý zisk

  • Zatímco sobectví může přinést okamžité výsledky, dlouhodobé výhody štědrosti – jako jsou udržitelné osobní a profesionální vztahy a pozitivní veřejný obraz naší osobnosti – jsou neocenitelnými aktivy, které přispívají k trvalejšímu pocitu úspěchu.
  • Štědrost podporuje kruh dobročinnosti, kdy se dar v různých formách zase navrátí dárci, a to i někdy včetně těch finančních.

Začlenění štědrosti do životní strategie není jen dobré pro naše svědomí – je to také dobré pro naši peněženku. Dlouho zastávaná představa, že cesta k bohatství vede přes sobectví (v Česku = hamty hamty, ať mám víc než tamti), je vyvracena hlubšími pochopeními toho, jak finanční ekosystémy ve skutečnosti fungují.

V současném uspěchaném světě, kde je až příliš často zdůrazňována potřeba rychlého zbohatnutí a vidina okamžitého úspěchu, se ukazuje, že opravdová cesta ke stabilitě a blahobytu leží ve spojení s druhými, ve sdílení a ve štědrosti.

Nejenom, že toto chování obohacuje komunitu, ale také posiluje naše vlastní duševní zdraví a celkovou spokojenost člověka, což jsou faktory, které přispívají k dlouhodobému finančnímu úspěchu. I k dlouhodobému životu.

Příkladem štědrosti ve finančním světě může být trend „Giving Pledge“, zaváděný miliardáři jako jsou Warren Buffett a Bill Gates, kteří se zavázali darovat většinu svého bohatství na charitu. Toto jejich veřejné prohlášení nejenže zvýšilo jejich reputaci, ale také poskytlo vzor ostatním v oblasti filantropie.

Případové studie ukazují, že ve společnostech, či organizacích, ale politických uskupeních, kde vedoucí pracovníci a zaměstnanci upřednostňují kooperativní přístup nad konkurenčním a kde oni sami jdou příkladem v darování, dochází ke zvýšení inovací, produktivity a pracovní spokojenosti.

To vede nejen k zdravějšímu pracovnímu prostředí, ale také k lepším výsledkům a větší finanční stabilitě jejich činností.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Co dáváš, to dostaneš. Co vidíš v druhých, je odrazem tebe. Pamatuj, život je ozvěna.

V kontextu osobního rozvoje zase štědrost vede k rozvoji klíčových dovedností, jako je empatie, aktivní naslouchání druhým a týmová spolupráce – a všechny tyto dovednosti jsou vysoce ceněné v moderním pracovním prostředí dneška.

Finance jsou totiž přesným odrazem ekosystému lidských, jen v jiné rovině. A možná nakonec staré přísloví „Co dáváš, to dostaneš. Co vidíš v druhých, je odrazem tebe. Pamatuj, život je ozvěna“ obsahuje více pravdy, než jsme si kdysi mysleli, zvláště z finančního hlediska.

Ve finále to, co šíříme do světa, se k nám vrací právě jako ozvěna – štědrost nejen, že naplňuje kapsy, ale především srdce a tvoří z nás bohatší osobnosti ve všech myslitelných dimenzích života.

PS: Být dárcem „neznamená nutně darovat peníze nebo dobrovolně pracovat“, ale jde o to pokusit se pomáhat druhým jakkoliv tím, že budete jen dobrý soused, poradíte tomu, kdo o to požádá nebo budete sdílet své znalosti, a to bez jakýchkoliv podmínek.

SHARING IS CARING

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz