Hlavní obsah
Psychologie

Řeč duše je i řečí vzhledu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Každý z nás má svou duši, která je jedinečná a neopakovatelná. Duše je to, co nás dělá tím, kým jsme, co nás motivuje, co nás naplňuje, co nás trápí. Duše je také to, co se odráží v našem vzhledu.

Článek

Naše oblečení, účes, líčení, postoj, pohled a další aspekty naší vizuální prezentace jsou způsoby, jak vyjadřujeme svou duši světu. Ale jak dobře známe svou duši? A jak dobře ji dokážeme zrcadlit v našem vzhledu? Často podléháme tlaku společnosti, módy, médií nebo okolí a přizpůsobujeme se jim. Někdy si myslíme, že musíme hrát určitou roli nebo splňovat určitá očekávání.

A když se nad tím jen lehce zamyslíme, tak si uvědomíme, že si mnohdy zničíme jádro naší osobnosti tak, že zbyde jenom ta povrchová slupka. Vlastně zkameníme do tzv. oficiálního vzezření. Do povrchního dress codu naší role. Chudáci politici, když o tom tak přemýšlím.

Jak tedy poznat a vyjádřit svou duši skrze svůj vzhled? Jak najít rovnováhu mezi tím, co cítíme uvnitř a co ukazujeme ven? Jak si zachovat svoji autentičnost a originalitu v době uniformity a konformity?

Na tyto otázky není jednoduchá odpověď. Každý z nás musí najít svou vlastní cestu k sobě samému a k ostatním. Ale existují i některé metody a techniky, které nám mohou pomoci lépe porozumět a interpretovat řeč naší duše i duší druhých právě pomocí vzhledu.

Jednou z nich je teorie 3 AXIS®, kterou vytvořil PhDr. MUDr. Miroslav Krejčíř. Tato teorie popisuje systém znaků a pravidel vizuálního jazyka lidského těla a nabízí metodu pro analýzu neverbální komunikace mezi lidmi. Podle této teorie můžeme analyzovat a zkoumat jaké barvy, vzory, styly, účesy, líčení, postoje a pohledy nosíme na různých částech těla a co to o nás vypovídá.

Všechny tyto aspekty našeho vzhledu jsou způsoby, jak vyjadřujeme svou duši skrze vizuální jazyk. Tento jazyk má svou gramatiku a slovník, které můžeme naučit se číst a psát. Tím si můžeme zlepšit své sebepoznání i porozumění druhým.

Pokud chcete poznat a vyjádřit svou duši skrze svůj vzhled, je dobré být upřímný k sobě samým i k ostatním. Jde o to si uvědomit, co cítíte uvnitř a co chcete ukázat ven. Lze si tak najít svůj osobní styl a výraz, který vám vyhovuje a dělá vás šťastnými. A naučí vás respektovat a ocenit styl a výraz druhých, kteří jsou pro vás důležití. A být si vědomi, že každý z nás je jedinečný a neopakovatelný, stejně jako naše duše.

Řeč duše je řečí vzhledu. Je to jazyk, kterým mluvíme s sebou samými i s ostatními. Je to jazyk, kterým vyjadřujeme své myšlenky, pocity, touhy, sny, strachy, naděje, lásku. Je to jazyk, kterým tvoříme svou identitu a smysl života. Je to jazyk, kterým se dotýkáme světa a svět se dotýká nás.

Zkuste si tento jazyk vzhledu osvojit a používat. Zkuste si ho užívat a hrát si s ním. Zkuste si tento jazyk zamilovat a milovat s ním svět kolem sebe. Uvidíte, jak se vám změní život. Uvidíte, jak se vám díky němu rozjasní duše. 😊

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz