Hlavní obsah
Psychologie

Síla úsměvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Všimli jste si někdy jaké druhy úsměvů používáme, když spolu mluvíme? Úsměv je důležitá součást neverbální komunikace, která pomáhá vyjádřit naše pocity, postoje a záměry.

Článek

Úsměv trvá zhruba tři až čtyři sekundy a má tři fáze: navození úsměvu, kdy neutrální výraz přechází do úsměvu, pak fáze udržení, kdy koutky úst jsou nejvýš, a v poslední fázi úsměv odeznívá.

Úsměv pomáhá ovlivňovat náladu ostatních. Při správném načasování může být i významným nástrojem motivace a povzbuzení ostatních. Mimochodem je jedním z prvních neverbálních projevů člověka ještě před jeho narozením.

Při 3D ultrazvukovém skenovaní nenarozených dětí se zjistilo, že úsměv je pro ně jedním z častěji používaných výrazů. Možná i po narození zjistíme poměrně rychle, že ačkoliv se ocitneme v jakékoliv části světa, stačí se usmát a všichni vám porozumí.

A protože jde o jednu z nejstarších grimas lidstva vůbec, je dobré si uvědomit i to, jak je vlastně nakažlivá. Stačí, když se jeden z partnerů usměje a druhý se k němu obrátí taktéž s úsměvem.

Nevědomky totiž kopírujeme neverbální komunikační signály ze svého okolí ještě dříve než si je plně uvědomíme. Zvláště od lidí, které milujeme.

V případě úsměvu jde o jednu z nejrychleji se šířících se infekcí vůbec. Infikuje nás, přihlížející prožitou a vyjádřenou radostí.

Všechny úsměvy jsou hezké. Některé však neodrážejí až tak úplně naši radost. Říkáme jim, že jsou povrchní. Často se s nimi potkáme ve službách, kde se s vámi pokouší druzí lidé komunikovat mile, i když jim samotným mnohdy do úsměvu zrovna není.

Vrásky by měly pouze naznačovat, kde býval úsměv.
Mark Twain, americký spisovatel, 1835–1910

O politicích a jejich úsměvech ani nemluvím a Andreje Babiše jsem do svrchní koláže nepřidával, abych si ani vám nekazil den. Jeho úsměv nese právě často veškeré znaky povrchního, tedy „hraného“ úsměvu. Hlavně, když se na něj natočí objektiv televizního zpravodajství.

Foto: Dragan TATIC (CC BY 2.0)

„Síla úsměvu“

Při něm se totiž jen vycení lehce zuby a koutky úst se roztáhnou. Ale nic víc. V tom pravém úsměvu dochází krom zdvižené koutků úst a lícního svalu i k zapojení tzv. kruhového očního svalu, to je sval kolem očí, který může za „vějířky“ vrásek smíchu kolem očí.

Takže ten opravdový úsměv jdoucí ze srdce, z čisté radosti poznáme všichni. A pamatujme si dva celkem zajímavé údaje. Skoro 30 % lidí se usměje aspoň více než 20 x denně. Děti se smějí dokonce více než 400× denně.

Úsměv trvá jen chvilku, ale pamatujeme si ho navždy. Usmívejme se více. Ze srdce. Aby těch 30 % přece jen o trochu vzrostlo. Protože ten, kdo dává tvým rtům úsměv, dává tvému srdci i svůj život.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz