Hlavní obsah
Názory a úvahy

Společně jako Strážci galaxie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons - greyloch from Washington, DC, area, U.S.A., CC BY-SA 2.0

Ve dnech výročí ukončení 2. sv. války je dobré se zamyslet nad jejími důsledky. Síla traumat, kterou válka způsobila, ale i odvaha a odhodlání, které ji ukončily, jsou aspekty, dotýkající se nejen historie, ale také naší současnosti a budoucnosti.

Článek

Při pohledu na sci-fi filmy, jakými jsou například právě do kin uvedení „Strážci galaxie“, si uvědomujme, že boj o svobodu a mír není pouze minulým úsilím. Má paralely i v našem dnešním světě. Je důležité si stále připomínat, že naše činy a rozhodnutí mají důsledky.

Zvláště ve vztahu k těm hrůzám, které jsme si jako lidé v poslední světové válce prožili. Zvláště, když jejich pamětníci, kterých se tyto strastiplné okamžiky fyzicky dotkly, pomalu vymírají. A naše paměť nepříjemné zážitky tak ráda zapomíná.

Zodpovědnost za zachování míru a lidské důstojnosti spočívá na každém z nás. V době, kdy jsme propojeni a informovaní jako nikdy předtím, máme neuvěřitelnou sílu a odpovědnost ovlivnit světové dění. Každý jeden z nás.

Ukončení největší světové války v roce 1945 přineslo naději a důvěru ve světlejší budoucnost. Dnes, více než kdy jindy, ve stínu nenávistné ruské agrese vůči Ukrajině, ale i všech dalších válečných konfliktů, potřebujeme tu naději uchovat a proměnit ji v konkrétní činy.

Všichni jsme součástí tohoto vesmíru a máme povinnost chránit naši planetu a všechny živé bytosti na ní. A každý sebenepatrnější jednotlivec může být hrdinou, který přináší pozitivní změny do světa. Protože každá pestrost a různorodost je pro svět přínosem a nikoliv přítěží. I nad tím, mě tento film, donutil se hluboce se zamyslet.

A tak si tak říkám, jakým způsobem můžeme být strážci galaxie ve vlastním životě? Aspoň to bylo pro mě to hlavní, s čím jsem odcházel z kina, po projekci posledního dílů této trilogie.

I když se to může zdát divné jako paralela k sci-fi filmu, skutečnost je taková, že naše jednání a rozhodnutí mají dalekosáhlé důsledky pro celou planetu. Ve filmu je postava Nejvyššího evolucionáře posedlá vyvíjením dokonalé bytosti, posedlá svou představou o dokonalostí natolik zrůdnou, že při sebemenším nezdaru nechá vyvraždit celou planetu nedokonalých bytostí, které před tím sama stvořila.

Hrůzy selekce lidí podle ras (nacismus) či podle ideologických názorů (komunismus) jsou stále přítomné i v našem reálném světě. Konflikty, terorismus a nenávist z nich vzešlé nejsou pouze fikcí, ale skutečností, které je třeba čelit. Ale stejně jako hrdinové ve filmech máme i my schopnost zasáhnout a vytvářet pozitivní změny.

Můžeme se spojit a společně bojovat proti nerovnosti, chudobě a znečištění životního prostředí. Můžeme vytvořit svět, ve kterém panuje spravedlnost a respekt ke všem lidem bez ohledu na jejich původ, barvu pleti, náboženství či genderovou identitu.

Strážci galaxie nejsou jen superhrdinové s nadlidskými schopnostmi. Jsou to obyčejní lidé, kteří se jen staví proti nespravedlnosti a svobodu a mír. Jsou to jednotlivci, kteří se postaví za sebe a ukážou světu, že každý má právo na důstojný život.

Je to skvělá rodina, která nesní o lásce a soudržnosti na fórech a sociálních sítích, ale žije ji. Pravda, žije ji každý z nich trochu po svém, ale funguje jim to společně báječně, a to je to hlavní.

Společenstvo naprosto odlišných jedinců, které je kdykoliv schopno jeden pro druhého obětovat i svůj život. To však v našem světě není třeba. V každodenním životě můžeme být strážci galaxie prostřednictvím jednoduchých akcí. A můžeme toho i tak udělat hodně.

Pomáhat druhým, šířit lásku a porozumění, podporovat rovnost a odmítat nenávist. Můžeme se zapojit do dobrovolnických aktivit, podporovat organizace, které se pokoušejí změnit svět k lepšímu, a hlasovat pro politiky, kteří prosazují spravedlnost a mír. A to nejen svými prohlášeními, ale skutečnými skutky.

Nemusíme čekat na superhrdiny, abychom začali jednat. Každý z nás má možnost být strážcem galaxie ve svém vlastním životě. Ať už je to skrze drobné každodenní činy nebo prostřednictvím zapojení se do širšího hnutí za pozitivní změny, máme moc ovlivnit svět kolem sebe.

Ta moc je naše. A každá drobnost, třeba i malá radost a náš úsměv je pomáhají šířit mezi ostatní. Tak si ji nenechme ničím vzít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz