Hlavní obsah
Seberozvoj

Stará cihlová zeď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Příliš často dovolujeme věcem v životě přerůst ty lepší stránky povahy, a proto je třeba, aspoň jednou denně číst pár veršů, zazpívat si nebo se podívat na krásný obraz.

Článek

Příliš často stavíme zdi názorů mezi sebe a svět domnívajíce se, že se tím uchráníme zklamání.

Protože jsme-li vzdáleni od toho, co milujeme za zdí, ovládáme se a zdá se nám, že, čím mocnější je naše zeď, tím více sílu vášně, která se dříve vybíjela navenek, obracíme do svých niter.

Zbouráme-li zdi, opět se objeví to, o čem jsme se domnívali, že se toho dovedeme zříci. I to je láska. Bourat s vědomím, své staré cihlové zdi …

------------------------------

Jak se teď cítíš? U staré cihlové zdi? Sám na svět hledíš a duše ti skládá mši. Kde cihla je tónem zdi v srdci zvonící a říká jdi honem, jsi láskou věřící. Ruka se dotkla drsného povrchu. Hledáš svůj poklad, Sisyfos svitu do vrchu. A tak rozebereš zeď, tu starou cihlovou. A začneš hned teď stavět nanovo?

Michala jsem využila jako kouče a terapeuta. Jeho služeb a péči mohu jen doporučit, hlavně proto, že Michal umí až mistrovsky uvažovat v souvislostech, což bylo zcela zásadní pro vlastní chápání situace a stavu ve kterém jsem se právě nacházela.

Michal klade takové otázky, které člověka opravdu posouvají, ale ne jen tak po povrchu, přenesou člověka i pod povrch, přesně do těch míst, kde to opravdu potřebuje. Tím pro mě Michal jednoznačně vyčnívá z koučovacího a terapeutického davu.

Děkuji. Alena Špaková

------------------------------

V životě často stojíme u staré cihlové zdi, sami, s pohledem upřeným do dálky, zatímco si naše duše skládá mši o samotě a hledání. Tyto zdi, vystavěné z našich názorů a strachu ze zklamání, nás oddělují od reálného světa a od toho, co milujeme. Myslíme si, že nás chrání, ale ve skutečnosti jen omezují naše srdce zvonící láskou a touhou po spojení.

Koučink nás učí, že zbourání těchto zdí je nejen možné, ale i nezbytné pro náš vnitřní růst. Pravda, někomu přijde, že to plout labyrintem mysli našich vnitřních zdí není vůbec žádná sranda. No není. Ale máme k tomu skvělé průvodce. Otázky. Básně. Obrazy.

Otázky se schopností uvažovat v souvislostech. Takové, které povedou nejen k povrchnímu posunu, ale pronikají právě hluboko pod povrch do labyrintu srdce, odkud pramení naše pravé já.

To, co je skutečná odvaha, je pod palbou těchto otázek čelit svým vnitřním bariérám a překonat je. Když se ptáme ze srdce, poskytujeme klíč k rozbití těchto zdí, a to nám ukazuje, že každá cihla, kterou z nich odstraníme, nás přibližuje k osvobození a k autentickému životu.

Jde o to, chtít vidět světlo v paprscích, které pronikají skrze praskliny našich zdí, připomínajíc nám, že je pořád čas začít nanovo, s vírou v lásku a ve vlastní sílu. Síla srdce je připomínkou, že i stojící v samotě u staré cihlové zdi, máme schopnost najít svůj poklad, své pravé já.

S bouráním zdí není nikdy konec. A i když ji rozebereme celou do poslední cihly, je to jen začátek nové cesty plné světla, lásky a poznání. Než dojdeme k další zdi. Je to výzva, aby každý z nás přijal odvahu prozkoumat, co za nimi leží a vydal se objevit krásu a sílu, která se ukrývá v našich srdcích.

Stačí se někdy inspirovat pouhými slovy, abychom i my mohli začít bourat své srdeční zdi a stavět z těch starých cihel nové mosty, které nás spojí s ostatními a s naším pravým já.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz