Hlavní obsah
Psychologie

Štěstí, životní spokojenost a náboženství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Co skrývá tajemství štěstí? To je otázka, na kterou se pokoušeli odpovědět lidé po celá staletí. Od starověkých učenců jako Aristippus až po moderní myslitele jako Bertrand Russell – všichni hledali klíč k lidskému štěstí a životnímu uspokojení.

Článek

Definovat štěstí a životní spokojenost je složité pro všechny filozofy i psychology, kteří se jimi zabývají. Zatímco oba pojmy jsou spojeny s pohodou, štěstí odkazuje na emocionální stav, který se objevuje spuštěním určitých emocí a nálad jedince. Životní spokojenost naopak souvisí spíše s tím, jak by lidé mohli přemýšlet o svém životě jako celku – včetně svých vztahů.

Některé výzkumy naznačují, že označení „šťastný člověk“, znamená, že je dotyčný: mladý, zdravý, vzdělaný, má dobře placenou práci, je optimistický a extrovertní. A má malé tužby. A ještě jednu věc je třeba zmínit. Je věřící. Ale jedna studie zahrnula široké spektrum náboženských skupin ve 100 zemích v období od roku 1981 do 2014, využívající data z Průzkumu světových hodnot. A tak se logicky naskytne otázka. A co různá náboženství? Jak se liší v tom, jak zažívají různé úrovně štěstí a životní spokojenosti?

Nejprve ti, kteří jsou podle dat z výzkumu šťastnější a spokojenější:

  • Protestanté věří, že štěstí je spojeno s vírou v Ježíše Krista jako jediného Spasitele a Pána. Protestanté věří, že štěstí je dar od Boha, který je možné přijmout milostivým odpouštěním hříchů a ospravedlněním.
  • V buddhismu je štěstí spojeno s dosažením nirvány, ukončením utrpení způsobeného touhou, nenávistí a nevědomostí. Buddhisté věří, že štěstí je možné dosáhnout následováním osmidílné stezky.
  • Římští katolíci věří, že štěstí je spojeno s milostí Boží, láskou k bližnímu a nadějí na věčný život. Římští katolíci věří, že štěstí není pouze pozemský stav, ale také dar od Boha, který je možné zakusit i v utrpení.

A věřící, kteří udávali trochu menší míru štěstí:

  • Židé věří, že štěstí je spojeno s dodržováním Božích přikázání, studiem Tóry a žitím podle židovských hodnot. Židé věří, že štěstí je možné nalézt v každodenním životě, ve kterém se projevuje Boží přítomnost a péče.
  • V hinduismu je štěstí spojeno s dosažením mokši, osvobozením od cyklu znovuzrození způsobeného karmou. Hinduisté věří, že štěstí je možné nalézt v různých cestách, jako je oddanost bohům, etické jednání, meditace nebo sebe zřeknutí se.
  • V islámu je štěstí spojeno s podrobením se vůli Alláha, dodržováním jeho zákonů a uctíváním jeho jména. Muslimové věří, že štěstí je dočasný stav, který může být narušen zkouškami a pokušeními.

Ortodoxní křesťané udávali nejnižší míru štěstí a životní spokojenosti. Náboženská praxe v komunitě věřících se však ukázala jako jedna z velmi důležitých podmínek pro dosažení obou těchto stavů. Proto bude ještě třeba další průzkumy abychom plně pochopili, proč jsou zrovna některé náboženské skupiny šťastnější a spokojenější než jiné.

Předchozí výzkum identifikoval mnoho dalších faktorů, které mohou pozitivně ovlivnit naši úroveň štěstí a životní spokojenosti. Mezi ně patří nejen náboženská praxe, ale také rodinné vztahy, zdraví jedince, jeho finanční stabilita, osobní svoboda a vnímání národní hrdosti.

V celosvětovém měřítku se začínají ozývat hlasy, naposledy to byl Joseph Stiglitz, nositel Nobelovy ceny za ekonomii (2001), který prohlásil, že je čas posunout se od pouhého měření ekonomické produkce k měření štěstí a životní spokojenosti lidí. Neboť k tomu ještě bohužel nemáme ze všech zemí relevantní data a dodefinovat kritéria k posuzování kvality lidského života, nám dá taky ještě chvíli zabrat.

Co se však dá interpretovat je to, že velký podíl na posílení všech výše zmíněných hodnot mají tři věci, na kterých se data i přes rozdíly ve vnímání štěstí různými lidmi shodnou. A to je něco, co dává velkou motivaci pro nadcházející generaci politiků.

Pocity štěstí a životní spokojenosti vzrostly bez toho, že byste byly členy nějakého náboženství téměř vždy, když se zlepšil přístup lidí ke zdravotní péči + k základnímu zajištění finančních potřeb důležitých k dosažení určité sociální spokojenosti + když měli lidé svobodu volby.

Takže kteří politici si toto vezmou za své? A začnou se více než kdy předtím, věnovat našemu zdraví, nepodmíněnému základnímu příjmu a tomu, aby nás systém řízení společnosti neomezoval v našich základních lidských právech?

Proto se ptám: ⤵️

Anketa

Která ze současných politických stran se těmto třem kritériím skutečně věnuje?
Hnutí ANO
42,9 %
ODS
0 %
Piráti
28,6 %
SPD
7,1 %
KDU-ČSL
14,3 %
TOP09
7,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz