Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tanec jako připomínka rovnováhy života?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Když se díváme na tančící páry, vidíme víc než jen krásu a eleganci. Vidíme živoucí rovnováhu. Rovnováhu mezi těly, mezi partnerskými vztahy a mezi vnitřním a vnějším světem.

Článek

Tělo je úžasným nástrojem rovnováhy. A tanec je jeho pohybová disciplína, která mu umožňuje dokonalou koordinaci a rovnováhu. Chcete-li skutečně dobře tančit, musíte být schopni ovládat své tělo v prostoru a v čase, abyste mohli se svým partnerem předvést složité pohybové sekvence.

V našem těle se rovnováha udržuje pomocí několika systémů, včetně zraku, vestibulárního systému a propriocepce. Vestibulární systém se nachází ve vnitřním uchu a je zodpovědný za vnímání pohybu a polohy hlavy. Propriocepce je schopnost vnímat polohu a pohyb našich těl bez vizuální kontroly. V překladu to doslova znamená „cítění z vlastního těla“.

Když tančíme, využíváme všechny tyto systémy k udržení rovnováhy. Zrak nám pomáhá orientovat se v prostoru, vestibulární systém nám pomáhá udržet rovnováhu hlavy, coby řídící a koordinační jednotky a propriocepce nám pomáhá vnímat polohu našich těl.

Tanec je tak vlastně dokonalou metaforou a připomínkou života. V životě se totiž musíme vyrovnávat s různými výzvami a změnami. Potkávají nás doslova na každém kroku. A právě tanec je jeden způsob, který nám může pomoci naučit se tyto výzvy zvládat. Učí nás, že rovnováha není statická věc, ale dynamická jako pohyb. Jako život sám.

Víme, že rovnováha je stav, kdy se dvě nebo více sil, vyrovnává. V případě tance se jedná o fyzickou, emoční a mentální sílu, která hledá rovnováhu.

Fyzická rovnováha je schopnost udržet tělo v stabilní poloze. V tanci je důležitá pro provádění složitých pohybů a kroků. Tanečníci musí být schopni koordinovat své tělo a udržovat rovnováhu i při náhlých změnách směru nebo rychlosti.

Emoční rovnováha je schopnost zvládat emoce a pracovat pod tlakem. V tanci je důležitá pro udržení koncentrace a výkonnosti. Tanečníci musí být schopni zvládat stres a úzkost, které v soutěži, jakou je StarDance nachází doslova všude.

Mentální rovnováha je zase schopnost myslet jasně a rychle se rozhodovat. V tanci je důležitá pro zvládání složitých choreografií a improvizaci, to, když vám ty složité choreografie náhle z hlavy vypadnou. Tanečníci musí být schopni rychle reagovat na změny v situaci.

Tanec tak může být ojedinělou cestou ke skutečné vnitřní rovnováze. Když tančíme, uvolňuje se z nás stres a úzkost a my se na chvíli pevně spojujeme se svým tělem a duší.

A tak uprostřed vší té vřavy složené z hudby celého orchestru, zpěvu, nervózních produkčních v zákulisí, bodových světel kolem parketu, které netvoří hvězdnou mlhovinu, ale vypálí vám jedním zábleskem sítnici, takže jste na 2 vteřiny slepí – to vše se najednou někam vytratí a je vám to úplně jedno.

Vnímáte jen toho druhého, který je na těch pár vteřin tím nejbližším člověkem, co máte, a prožíváte společně úchvatnou cestu do odevzdání se tomu všemu zcela a beze zbytku. A takhle nám tanec paradoxně může pomoci najít klid a harmonii v našem životě.

Nakonec, i při těch nejzběsilejších rytmech latinsko-amerických tanců, v té největší prožívané extázi a energii, vidíte v souladu pohybujících se dvou těl najednou ten klid. Uprostřed největší válečné vřavy najednou naleznete svůj vnitřní mír. Tak to je ta správná rovnováha. Stačí jen otevřít se jí.

Říká se, že neverbální komunikace je jazyk života beze slov. Rovnováha se nedá slovy popsat. V tanci je důležitá pro vytvoření vnitřního – propriocepčního spojení mezi tanečníky a tím i spojení páru pro jejich společné vyjádření emocí a myšlenek pohybem. Time of my life …

A ti opravdu skvělí tanečníci používají neverbální komunikaci k tomu, aby se navzájem koordinovali, sdělili si své nápady a vytvořili společně úchvatný zážitek pro publikum. V setině vteřiny. V okamžiku.

💞 A kdo byl v tomto kole StarDance nejvíce v rovnováze? Za mě by to do první trojice tentokrát byla Eva Adamczyková, Vavřinec Hradílek a Darija Pavlovičová. V těsném závěsu za nimi Iva Kubelková, Marek Adamczyk a Richard Krajčo.

💃🕺 Držíme všem párům palce a děkujeme za skvělou podívanou. A těšíme se na příště.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz