Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Únik z toxického vztahu: Jak se zachránit a uzdravit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Ocitli jste se ve vztahu, kde cítíte, že něco není v pořádku, ale nemůžete přijít na to, co to je? Identifikovat toxické chování lidí ve vztahu není jen tak. Osvobození se z něj může vést k oživení radosti ze života, které jim byly potlačeny.

Článek

Při koučování se mnohdy setkávám s klienty, kteří se cítí uvězněni v toxických vztazích. Mají pocit, že něco není v pořádku, ale nemohou přijít na to, co to je. Často z toho viní sebe, a to je moment ve kterém jim koučování může pomoci.

Víte ty skutečně toxické interakce jsou téměř neviditelné, ale jejich následky jsou velmi hluboké. A mnohdy lidé raději trpí příliš dlouho, než se rozhodnou něco se vztahem udělat. Než se sami sebe začnou ptát.

Ocitli jste se ve vztahu, kde cítíte, že něco není v pořádku? Možná zažíváte chronický zmatek, cítíte se neustále na rozpacích a jste sami prolezlí úzkostí? Když se pokoušíte řešit problémy se svým partnerem, odcházíte z rozhovoru vždy zmatenější? Vedou pak následné konflikty k další eskalaci napětí, většinou vybitou agresivní komunikaci?

📝 Udělejte si inventuru svého vztahu

Pokud se potýkáte až příliš často s obtížnými pocity, ale neidentifikovali jste kořeny svých problémů, pak zde začíná vaše cesta. Pokud máte nepříjemný pocit, že je něco vážně špatně, je důležité, abyste zpomalili a podívali se, co se děje pod povrchem. A to bez odstupu a nadhledu nejde.

Sám jsem si zažil, co to je mít, stejně jako mnoho jiných, zatemněný úsudek nadměrně působící zkreslenou empatií ke svému partnerovi, která veškeré jeho kroky jen omlouvá. Dnes díky této zkušenosti vidím na pláži života druhých často vyvěšené miliony červených varovných vlajek. Žárlivost, majetnictví, obviňování – to vše byly dysfunkce, které udělaly ten můj vztah toxickým.

🚩 Poznejte své červené vlajky

Když si začínáte uvědomovat, že je ve vašem vztahu něco špatně, vstupujete do fáze přemýšlení. Tady je několik příkladů chování, podle kterých to poznáte:

  • Mikro agrese: Verbální nebo neverbální dotyky, které přenášejí nepřátelství či pohrdání.
  • Psychická agrese: Použití mluveného a neverbálního jazyka k úmyslnému způsobení emoční bolesti.
  • Výbušné emoce: Náhlé výbuchy extrémních emocí – hněv, hysterie, sebevražedné sklony.
  • Donucení a zastrašování: Použití síly, hrozeb a manipulace.
  • Manipulace a gaslighting: Hraní si s vnímáním reality druhé osoby.
  • Ekonomická kontrola: Omezení finančních zdrojů.
  • Izolace, fyzické násilí a vyhrožování: Oddělení od podpůrné sociální sítě – od rodiny, známých, kolegů v práci.

Tady velký pozor, toxicita vztahu není o síle výbuchu hněvu z nedostatku piva v ledničce. Jde o velmi rafinované sítě lží, kterými se druhý oplétá a je s ním manipulováno, bez ohledu na fyzickou sílu a pohlaví. Není to vždy jen hrubost, vulgarita a nadávky, co tvoří toxicitu, na to nezapomínejte.

🧐 Otázky, které si můžete položit, pokud máte obavy

Jak se ve vztahu rozhodujete? Kdo u vás říká „ne“ a k čemu? Máte vůbec „dovoleno“ mluvit s ostatními lidmi o vašem vztahu? Jak dlouho hádky trvají a jak vypadají? Respektujete vzájemné hranice a přání?

Když budete přemýšlet o svých odpovědích na tyto otázky, věnujte pozornost přetrvávajícímu chování. Zapisujte si věci, které se vám líbí a které ne, to abyste si později mohli udělat jejich časovou osu a nebojte se sdílet své obavy s přáteli, případně s terapeutem.

👉 Udělejte něco se svou situací

Pokud se cítíte připraveni detoxikovat svůj vztah, zde je několik klíčových kroků, které můžete podniknout:

  1. Jasná a přímá komunikace: Jasné pochopení vašich základních životních hodnot vám pomůže zvýšit sebedůvěru. Právě teď je ten čas na přemýšlení o tom, co je to pro vás rodina a život ve vztahu, to, jak vycházet s ní a s přáteli, co je to mít děti, a jak je na tom vaše kariéra. Co se stalo se smyslem vašeho života, naplňuje se? Scénáře tohoto typu se vám v životě nikdy neztratí. Schovejte si je v srdci a hlavě na potom. Jako když najdete.
  2. Sdílejte, co se děje, avšak v soukromí: Pokuste se vyhnout mlčení o obavách nebo problémech, které ve vztahu máte. Promluvte si se svými důvěryhodnými přáteli a rodinou, ne prodavačkou v krámě či barmanem. To, že ostatní lidé přemýšlejí spolu s vámi o vaší situaci a sdílí s vámi své reakce, může pomoci ověřit vaši zkušenost. Nicméně pozor, stěžovat si na nedospělé jednání druhých, to musíte se záručním listem u jejich rodičů.
  3. Vypracujte si strategie zvládání: Není nic příjemného se na partnerovi cítitnadměrně závislými. Jedna známá mi tento zážitek jako erozi sebevědomí. Proto je v tomto okamžiku dobré začít posilovat svou sebeúctu a odolnost vůči hlavně emočním stresům. Jde o to motivovat se ke změně. S pomocí rodiny či terapeuta či mentora to jde snáze.
  4. Připravte se na pocity viny: Zvažte vaše zdroje pocitu viny a rozlišujte mezi oprávněnou a neoprávněnou vinou. Každý z nás žijeme v nějakém sociálním okruhu a všichni jsme pod dohledem společnosti a bojíme se toho, že nás tato bude nějak posuzovat. Vždy se proto ptejte na totéž: “Co je příčinou tohoto pocitu?” Díky tomu zjistíte, zda je to skutečně něco, za co byste měli nést odpovědnost.
  5. Udržujte některé věci osobní a oddělené: Zaměřte se na rozvoj smyslu pro jednání a autonomii mimo váš vztah. Tohle je pro spousty tzv. “romantiků” dost ošklivé zjištění. A sice, že vy a váš partner nemůžete uspokojit vždy úplně všechny potřeby toho druhého. Říká se tomu zdravá a nezdravá závislost na tom druhém. Respekt, důvěra a hranice, ty má každý zdravý vztah.
  6. Vyhledejte terapeutickou podporu: Terapeut může poskytnout větší objektivní perspektivu a pomoci vám zpracovat a prozkoumat, co cítíte. Taky vás podpoří v tom, pro co se dále rozhodnete udělat a pomůže vám k tomu identifikovat ve váš potřebné zdroje, které ke změně budete potřebovat. Nicméně prosím pěkně, např. párovou terapii nezařizujte ve vztahu, kde již dochází k trvalému fyzickému týrání vaší osoby, tam je třeba pracovat na tom, jak z toho všeho bezpečně ven.
Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Největším jedem pro milujícího člověka je, když se zamiluje do někoho, kdo od něj čeká, že mu vyléčí všechny rány na duši.

🛡️ Pokud se potřebujete dostat ven, vytvořte si bezpečnostní plán

Je docela možné, že předchozí věci zabrali a váš vztah se změnil. Detoxikoval se a vy jste se rozhodli pracovat na to, aby ty pozitivní změny v něm, byly trvalé. V tom případě doporučuji vždy nezapomenout, že u každého projektu je třeba čas od času tento vyhodnotit a zbilancovat. A to platí jak pro program politické strany před dalším kolem voleb, tak i pro partnerství.

No a když se to nepovedlo a vaše bilance ukazují v dalším čase jen negativní bilance, pak je třeba se ze vztahu dostat ven. Plus se připravit na to, abyste dále neskončili jako v té pohádce „Tři zlaté vlasy děda vševěda“ opět u převozníkova vesla, jen v jiné lodičce.

🥾 Pokud se rozhodnete odejít, ujistěte se, že máte připravený tento plán:

  • Zajistěte si místo, kam můžete kdykoliv odejít.
  • Udržujte svůj telefon stále nabitý a kupte si powerbanku.
  • Komunikujte pravidelně se svou rodinou a přáteli.
  • Připravte děti nebo domácí mazlíčky na to, co bude dál.
  • Mějte nouzovou únikovou tašku (trvanlivé potraviny, nouzové oblečení a hygienické potřeby.
  • Setkejte se soukromě se svým právníkem, protože pokud jste vázáni ve vztahu dětmi či majetkem, je třeba se dopředu připravit.
  • Pravidelně mažte veškerou historii vyhledávání a informace z elektronických zařízení, protože nikdy nevíte, jestli je váš partner nesleduje.
  • V případě jakéhokoliv ohrožení prostě na nic nečekejte a zavolejte policii.

🗣️ Dovolte mi malou poznámku na závěr. Je důležité si uvědomit, že dnešní přecitlivělost z doby, v níž žijeme, může vést mnohé lidi k tomu domnívat se, že jakákoliv kritika je známka toxického vztahu.

Mnoho párů má dnes pocit, že když si nerozumí, že je lepší vše hned ukončit a jít si po svém. V reálu to znamená, že máte chuť mít vztah jen s jedním člověkem, kterého snášíte dobře. Sami se sebou. Párový život je však o něčem úplně jiném.

Láska není jen o růžových brýlích a okamžicích štěstí, ale i o překonávání překážek a společném růstu. Skutečná síla vztahu se projevuje ve chvílích, kdy dokážete překonat krize a můžete se učit prožívání radosti jeden od druhého. Ne každý nesoulad znamená konec; někdy je to jen začátek hlubšího pochopení a větší blízkosti.

Proto než se rozhodnete jakýkoliv vztah ukončit, zvažte, zda jste skutečně prozkoumali všechny možnosti, jak jej vylepšit. Odpuštění, komunikace a trpělivost jsou klíče k budování trvalého a pevného partnerství. Možná zjistíte, že překonání těchto výzev vás dovede k lásce, o které jste ani nesnili.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz