Hlavní obsah
Seberozvoj

Ustát se aneb meditace o velikosti světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Odevzdání se tělu znamená, že se vracíme z iluzí do reality. O jedinci, který je pevně spojen s realitou se říká, že „stojí pevně nohama na zemi“. To jest vnímá své bytí jako spojení se sebou samým = s vědomím nebe a ukotvením se v zemi = v realitě.

Článek

Ti, kteří takový kontakt necítí, těm se říká, že žijí „s hlavou v oblacích“. Tedy oni samozřejmě vědí, že chodí nohama po zemi, ale jejich smyslové vnímání je značně utlumené.

Pozor, zvláště kreativní lidé mohou být vytrženi z iluzí, když zjistí, že jejich kreativita je produktem jejich vlastní hlavy. Je to většinou tím, že jejich strach je natolik velký, že nenechávají svou energii příliš proudit do spodní části těla a omezí se jen na oblast hlavy.

Mnozí lidé takto žijí s cílem omezit na co nejmenší počet děsivé nebo bolestné pocity. Protože ty jsou v těle zaznamenány. Hlouběji, než si mysl myslí. A při jakémkoliv hlubším kontaktu s tělem, nás k naší nejděsivější bolesti může dostat kontakt s tím, kdo nás opravdu miluje.

Jen ten, kdo nás opravdu miluje, se nás taky dokáže dotknout hluboko v srdci. Nejde o nic monstrózně intenzivního. Skutečná láska je jemná, je to ta nejjemnější vibrace ze všech. A my jsme většinou tak hloupí, že se domníváme, že když láskou neřveme jako king kong, že to není ono.

Jemné city jsou jako tiché auto, které vás může překvapit svou silou. Mnohdy je pro vás váš partner tím, kdo je oním vibrátorem, který se jen jemně dotkne, ale vy máte pocit, jako když byste právě potkali sbíječku o velikosti stodoly. Neuzemněnou.

Je to jako s členstvím v sektách či politických stranách. Jsem-li spojen se zemí a ukotvený, jsem mocný. Ovládám území pod svýma nohama a uchopuji jej. To si skoro všichni myslí, že dělají, ale nikdo to v realitě neprovede.

Nedovede se ukotvit tak, aby byl každým krokem v přítomnosti země i nebe. Malé děti nedovedou stát na vlastních nohou a jsou proto závislé na matce či otci, kteří jim kontakt s realitou zprostředkují. Podrží je. Proto i my dnes „milujeme“ - svého politika, prezidenta, gurua a někdy i partnera.

Jsou pro nás možná právě tou náhražkou matky či otce. Jsou možná našim vůdcem. Tím, komu se já rád podrobím, když díky tomu mohu utéci do iluzí svého dětství a zbavit se odpovědnosti za život. Svůj i těch druhých.

Členy církve či sekty, či jakékoliv skupiny včetně politické strany chrání jejich panteon, svatý, guru, kněz a oni necítí potřebu rozhodovat co je správné a co už ne. A to v nich vyvolává pocity svobody a nevinnosti. Mohou díky tomu prožívají radostné iluze a tím posilují oddanost sektě. Tedy především jejímu vůdci.

Iluze dokážou sice vyvolat reálné pocity, ale nikoliv realitu. Vůdcové sekt jsou většinou narcističtí jedinci, kteří potřebují kolem sebe vyznavače svého ega. Ovládají druhé o to více, o co si potřebují kompenzovat vlastní neschopnost. Vůdcové přitahují právě lidi, kteří hledají moc, mocného otce či matku.

A proto největším okamžikem života je moment, kdy měníme svůj postoj. Svůj stoj, své postavení. Vůči světu a světa vůči nám. Zkuste se dnes světu uklonit. Když vstanete a než půjdete spát. Zkuste si svět jen uvědomit ve vší jeho velikosti v malé meditaci o velikosti světa.

🏞️ MEDITACE O VELIKOSTI SVĚTA

Sedneme si do pohodlné pozice, zavřeme oči a uvolníme se.

Zaměříme svou pozornost na svůj dech.

Dýcháme pomalu a klidně.

S každým nádechem se cítíme být více a více ukotveni v zemi.

S každým výdechem se cítíme být více a více propojeni s celým světem.

Otevřeme oči a postavíme se.

Nadechneme se a s výdechem se skloníme dopředu.

Dotkneme se uctivě země rukama.

Vnímáme její pevnost a stabilitu.

Vnímáme její nekonečnou rozlehlost.

Vnímáme, že jsme součástí něčeho mnohem většího, než jsme my sami.

Vrátíme se zpátky do uvolněného stoje a díváme se do dálky.

Vnímáme nekonečný prostor vesmíru.

Vnímáme nekonečnou rozmanitost života.

Vnímáme, že jsme součástí něčeho mnohem většího, než jsme my sami.

Jsme jen malou součástí tohoto obrovského světa.

Ale jsme důležitou a jedinečnou součástí.

Jsme jedineční svými zkušenostmi, svými myšlenkami, svými pocity.

Jsme jedineční svými schopnostmi a svými talenty.

Jsme jedineční svými sny a svými touhami.

Abychom mohli být skutečně šťastní a spokojení, potřebujeme se cítit jako součást tohoto světa.

Potřebujeme se cítit jako důležitá a jedinečná část celku.

Když si uvědomíme svou velikost a svou důležitost, posílí to v nás vědomí toho, že se tento svět odehrává i díky nám.

Když se budeme cítit jako součást světa, budeme se cítit lépe sami se sebou.

Budeme se cítit více sebevědomí a odolnější.

Budeme se cítit více motivovaní a tvořiví.

Budeme se cítit více šťastní a spokojení.

Takže se dnes na chvíli zastavte v klidném postoji a uvědomte si velikost světa. Uvědomte si svou důležitost a jedinečnost. A uvědomte si, že se tento svět odehrává i díky vám.

Dotknete se v tomto postoji světa i sami sebe uvnitř. A vydržte tak, než začnete cítit v rukou i nohou brnění, tok energie. A uvědomujte si stále, jak úžasní tvorové jste.

No a pokud vedle vás dneska večer až půjdete spát leží váš partner, ten, kterého milujete, pak jen pozor, může přeskočit i jiskra.

👍 A znáte to, vyschlý došek, hoří nejlépe.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Reakce na článek

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz