Hlavní obsah
Lidé a společnost

V temných časech: Jak najít světlo po tragédii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Po tragédii na Filozofické fakultě v Praze čelíme vlně smutku, strachu a nejistoty. Ptáme se, jak se vypořádat s dopady této události na naši psychiku a jak uctít památku obětí.

Článek

Vlna šoku, zármutku a rozhořčení zaplavuje Prahu a celou Českou republiku po dnešní tragédii, která se odehrála na Filozofické fakultě. Střelba, která si vyžádala mnoho nevinných životů, zanechává ve svém důsledku hluboké stopy v srdcích a myslích mnoha lidí.

V těchto chvílích se v nás všech objevují emoce jako smutek, lítost, deprese a vztek, které jsou přirozenou reakcí na takovou nesmyslnou ztrátu. A také se v těchto chvílích mnozí z nás ptají, jak dál, jak překonat tyto pocity a jak se vyrovnat s následky této tragédie. Přestože se mohou zdát nesnesitelné, je důležité jim dát prostor a čas, aby se přirozeně vyjádřily.

Může být obtížné najít smysl v každodenních činnostech a rutinách. Práce, škola, dokonce i naše obyčejná mezilidská komunikace mohou být náročné, když jsme pohlceni smutkem a zármutkem. Toto je zcela přirozené a je důležité si uvědomit, že není žádná „správná“ nebo „špatná“ cesta, jak se s těmito pocity vyrovnat. Každý z nás prostě zpracovává ztrátu a smutek jinak a v různém tempu.

Jak zpracovávat svoje pocity po takovéto tragédii:

  • Omezte sledování médií: V dnešní době, kdy jsme neustále obklopeni zpravodajstvím a sociálními médii, je snadné upadnout do spirály nekonečného sledování a přehrávání tragických událostí. Toto neustálé bombardování informacemi může významně přispět k zvýšení naší úzkosti a stresu. Je důležité si dát pauzu od médií a zpráv, abychom si mohli dovolit zpracovat naše emoce​​​​. Je důležité si dát od médií pauzu a soustředit se na sebe a své blízké​​. Jděte se projít, meditujte, uvařte si doma něco dobrého.
  • Akceptujte své pocity: Pocity smutku, vzteku nebo strachu jsou normální reakce na takovouto tragédii a trauma. Je důležité tyto pocity akceptovat a vyjádřit je způsobem​​​​, který nám ani nikomu dalšímu neublíží. Přijmout své emoce, ať už jsou jakkoli bolestivé nebo nepříjemné, je klíčovým krokem k urovnání pocitů, jenž nyní kolují naším tělem a myslí. Zcela zbytečná smrt obětí střelby nás zasáhla. Dovolme si truchlit. Někdo napíše básničku, někdo namaluje obrázek a někdo se pomodlí.
  • Hledejte oporu u ostatních: Sdílení svých pocitů s přáteli, rodinou nebo skupinami, které nabízejí trochu podpory, nám může hodně pomoci udržet si rovnováhu a zvládat stres. Nebojte se ani vyhledat odbornou pomoc, pokud to bude třeba​​​​. Existují různé help a krizové linky. Je důležité pamatovat na to, že vyhledání odborné pomoci je známkou síly, nikoli slabosti. Nebojte se je použít.
  • Udržujte rutinu: Pokud je to možné, snažte se udržet svou běžnou denní rutinu. To není cynismus. Právě to vám může přinést pocit stability a kontroly​​. Ten pocit, který nyní tak nějak všichni nemáme. Nezapomeňte se aspoň trochu najíst a jít se vyspat. I malé každodenní rituály vám mohou přinést velkou útěchu.

Ta nejhorší otázka, která na nás všechny asi nějak dopadne je: „A dalo se něco udělat jinak, aby se toto nestalo?“ A řeknu rovnou, že nic takového neexistuje. To, co se stalo se už nedá vrátit. Je normální tyto otázky mít, ale také je důležité si připomenout, že ne všechno je v naší moci.

Klíčem je najít způsob, jak vyjádřit úctu a soucit s pozůstalými, který nyní rezonuje asi v každém z nás. Právě v těchto tmavých chvílích je třeba si připomenout, že naše společnost může čerpat sílu z jednoty a vzájemné podpory. Tak ji vyjádřeme.

Já dnes půjdu zapálit svíčku za všechny ty nevinné oběti, kterou dám do okna a budu tiše myslet na ně a jejich blízké. Upřímnou soustrast všem pozůstalým.

Pokoj všem lidem dobré vůle.

Modlím se, abys byl našima očima
a sledoval, kam jdeme
a pomohl nám být moudrými
ve chvílích, kdy si nevíme rady.

Světlo, které nám dáváš.
Modlím se, abychom našli tvé světlo, ať zůstane v našem srdci.
A udržíme ho v našich srdcích.
Rozpomeň se na nás.
Každou noc, když vychází hvězdy jsi nehasnoucí hvězda.

Nechť je tohle naše modlitba.
Je třeba hodně důvěry, když stíny naplní náš den.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz