Hlavní obsah

V 11. etapě Tour de France opět Souboj Pogačar vs Vingegaard

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Pogačar

Tadej Pogačar opět útočil jak jsme od něj zvyklý. Ovšem Jonas Vingegaard dokázal skvěle zareagovat.

Článek

Druhá nejdelší etapa letošního ročníku Tour de France měřila 211 km a odborníci se shodovali na tom, že by mohla přinést výraznější změny v celkové klasifikaci. Profil etapy rozhodně nebyl určen pro spurtéry. Naopak v její druhé polovině bylo hned několik stoupání, které vybízeli k atakům.

Opět k vidění souboj Tadej Pogačar vs Jonas Vingegaard

To nejpodstatnější v etapě se odehrálo v její druhé polovině. Zhruba 50 km před cílem bylo v úniku 10 cyklistů s největším bojovníkem této etapy Ekvádorcem Richardem Carapazem. Ten byl na počátku „staré dámy“ i ve žlutém trikotu. Za nimi byla zformována skupina největších favoritů.

Ovšem skupina si nenajela takový náskok, který by jí zajistil boj o etapový vavřín. Navíc měli před s sebou nejtěžší stoupání Puy Mary – Pas de Peyrolm jež bylo označeno nejvyšší kategorií. Zhruba 30 km před cílem byla tato skupina po více než 100 kilometrovém úniku dojeta a Tadej Pogačar již pomalu začínal testovat své největší konkurenty.

Prakticky kilometr po dojetí se mu podařilo utrhnout protivníky a zhruba 20 kilometrů jel osamocen. Za ním se vydalo trojice pronásledovatelů Primož Roglič, Jonas Vingegaard a Remco Evenepoel ten ovšem po chvilce mírně ztrácel. Ovšem pár kilometrů před cílem Vingegaard dojel stíhací jízdou Slovince a začalo se taktizovat.

Právě Pogčar před nedávnem osočil svého největšího konkurenta, že si hlídá pouze jeho a jede takový nudný a úsporný režim. Kritika se něj vznesla při etapě na šotolině, kdy nechtěl spolupracovat v úniku s Evenepolem. Pogačar zjevně překvapen stíhací jízdou Dána již nedokázal zareagovat a do cíle dojeli pospolu. Tam jej Vingegaard těsně porazil.

V dnešní etapě se tedy především mezi těmito dvěma jezdci sbírali bonifikační sekundy což v cílovém vyúčtování znamená, že Pogačar navýšil svůj náskok již na více než minutu před Evenepoelem. Ten na své dva protivníky ztratil bezmála půl minuty. Naopak o více než minutu navýšil svou ztrátu Primož Roglič, toho kterého cílem zbrzdil defekt.

Rozhodnou opět Alpy?

Po 11 etapách je tedy situace více než zamotaná. Vingegaard ukázal, že na tom není vůbec špatně. Nenaplnily se predikce toho, že Pogačar si na svého úhlavního konkurenta najede velký náskok.

Naopak tým Visma spoléhá na to, že Vingegaard se bude i nadále zlepšovat což předvídají i odborníci. Ti právě předpokládali, že první polovina Tour bude pro Dána nejslabší a on v boji s Pogačarem více než obstál. Naopak nad Slovincem se snáší strašák v podobě krachu v nějaké Aplské etapě jak tomu bylo v předešlých dvou ročnících. Rozhodnout ovšem může i závěrečná časovka jako v ročníku 2020.

Tour de France – 11. etapa (Évaux-les-Baines – Le Lioran (211 km)

1. Jonas Vingegaard (Dán./Visma) 4:58:00

2. Tadej Pogačar (Slovi./UAE Emirates) stejný čas

3. Remco Evenepoel (Belg./Soudal-Quick-Step) -25

4. Primož Roglič (Slovin./Bora) -55

5. Giulio Ciccone (It./Lidl – Trek) -1:47

51. Jan Hirt (ČR/Quick-Step) -22:54

Průběžné pořadí

1. Tadej Pogačar 45:00:34

2. Remco Eveneopel -1:06

3. Jonas Vingegaard -1:14

4. Primož Roglič -2:45

5. Joao Almeida -4:20

101. Jan Hirt -1:05:43

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz