Článek
Vždyť hmyz není jen na pití, že jo. Lidi jedí med, což jsou v podstatě včelí zvratky – tak proč ne marmeládu ze švábů?
A tak vznikl další geniální nápad: Švabomeláda.
Základní recept byl jednoduchý:
- švábi (nejlépe ti baculatí a trošku karamelizovaní, co přebíhají po topení)
- třtinový cukr (ekologický, samozřejmě)
- kapka citronu
- a rum. Hodně rumu. Spíš pro nás než do marmelády, ale i tak.
Vařili jsme to v hrnci, míchali a smáli se jak blázni. Vonělo to… zvláštně. Trochu jako spálený toast a trochu jako školní biologická sbírka. Ale co – jde o udržitelnou budoucnost! A ta přece voní jinak!
Nalakovali jsme skleničky, udělali handmade etikety:
„Švabomeláda – s láskou a tykadly“
a připravili se na první ochutnávku.
První pokus? Babička.
„Co to je za meruňkovou šmakuládu?“
„To není meruňka, babi… to je šváb!“
Nereagovala úplně nadšeně. Vlastně se pak dva dny neozývala. Ale přežila!
Horší bylo, když jsme jednu skleničku zapomněli ve spíži a za měsíc zjistili, že se vevnitř něco hýbe.
Ne marmeláda.
Návrat švábího krále.
Tak jsme si řekli, že možná svět ještě není připraven na švabí revoluci.
Ale až jednou najdeš ve zdravé výživě regál s nápisem „Švabí speciality – tradice od roku 2024“, vzpomeň si na nás. A hlavně… otevři to opatrně.