Hlavní obsah
Lidé a společnost

Adventní věnec není pouze dekorace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Většina českých rodin dnes zapálí první svíčku na svém adventním věnci. Víte ale kde se tato tradice vzala, co která svíčka symbolizuje a jak je správně zapalovat?

Článek

První adventní věnec vytvořil v 19. století Německý kněz, který jím chtěl potěšit děti v sirotčinci. Ze začátku neměl čtyři svíčky tak, jak ho známe dnes, ale rovnou třiadvacet-jednu a každý den.

Tento nápad se rychle rozšířil a brzy měla každá rodina svůj adventní věnec. Aby ovšem nemusely být tak obrovské, začaly se používat pouze čtyři svíčky-jedna na každou neděli.

Dalším rozdílem oproti dnešní době je umístění věnce. Stejně jako vánoční stromečky se i adventní věnce kdysi věšely ke stropu.

Věnce byly většinou vyrobeny z břečťanu, nebo jehličí svinutého do kruhu. Tento zelený kruh měl symbolizovat nekonečný život, případně korunu, kterou Ježíš dostal při ukřižování.

Ze čtyř svíček bývaly první tři fialové. Ty symbolizovaly naději, mír a lásku. Poslední byla růžová a zobrazovala přátelství.Některé věnce měly ještě pátou, bílou svíčku, která se zapalovala až na štědrý den a měla symbolizovat anděly a narození Ježíše.

Svíčky bychom správně měli zapalovat proti směru hodinových ručiček. V případě svícnu s podélným uspořádáním svíček z levá do prava.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz