Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Fretky - tvorové, kteří jsou s lidmi spjatí snad od nepaměti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabax

Fretky se v poslední době stávají poměrně častým domácím mazlíčkem. Věděli jste ale, že dříve byly ještě mnohem rozšířenější? Kdysi se totiž těšily velké oblibě také u královského dvoru a například v Egyptě byly dokonce považovány za posvátné.

Článek

Fretky patří mezi kunovité šelmy a vznikly domestikací tchoře tmavého před zhruba dvěma tisíci let. Za tak dlouhou dobu je lidé stihli používat k mnoha účelům, o které ovšem většinou časem přišly. Prvním využitím fretky bylo chytání myší. Problém ale byl, že fretky dokáží prospat až 22 hodin denně, kvůli čemuž byly později nahrazeny kočkami.
Nejspíš nejméně známým, ale velmi zajímavým použitím bylo chytání blech. Tuto funkci plnila také fretka, kterou už jsme nejspíš všichni viděli, jen o tom nevíme. Najdeme ji na obrazu Dáma s hranostajem od Leonarda da Vinci. Dle odborníků jde totiž o albínskou fretku, nikoli o pravého hranostaje. Nejen, že se neshoduje velikost zvířete, ale hranostaje je údajně nemožné ochočit.
Vraťme se ale k odblešování. Nejen fretky, ale také jiná zvířata tímto způsobem kdysi využívaly zejména šlechtičny. Jelikož tehdy nepanovaly téměř žádné hygienické návyky, blechy byly poměrně rozšířené. Lidé ale zjistili, že když mají poblíž malé zvířátko, nazývané odblešovadlo, blechy jdou raději na něj a urozenou paní tolik neobtěžují.
Díky jejich pružnému a hbitému tělu se dál používaly k takzvanému fretkování. Šlo o způsob lovu králíků, založený na jejich nadšení pro norování. Když se fretky vypustily, zalezly do králičích nor, odkud vyhnaly jejich původní obyvatele rovnou do rukou lovců. V našich oblastech se tahle technika již nepoužívá, jelikož zde kvůli myxomatoze není dostatek divokých králíků, které by bylo možné lovit. Například v Anglii, nebo Skotsku jde ale stále o oblíbenou metodu lovu.
Své využití našly fretky také na stavbách. Jsou totiž ideálními tvory pro rozvod kabelů v dlouhých, úzkých trubkách. Pro tuto práci bývají oblečeny do speciálních obleků, na které je připevněno lanko. Když se zvířátko objeví na druhém konci, naváže se na lanko určitý kabel a může být protažen skrz potrubí. Málokterý pracovník je navíc z plnění svých povinností tak nadšený, jako právě fretky.
V dnešní době jsou ale nejčastěji domácími mazlíčky. Oblíbené jsou nejen kvůli své akčnosti a inteligenci. Tohle zvířátko je také velmi přátelské a dozajista si s ním užijete spoustu zábavy. Nemůžeme se tomu divit, vždyť s lidmi žijí už téměř od nepaměti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz