Hlavní obsah
Lidé a společnost

Půst není pouze hlad. Víte co všechno kdysi znamenal?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Pod slovem „půst“ si většina z nás představí den, nebo dva bez jídla. Podstatou tradičního křesťanského půstu, který dodržovali snad všichni naši předkové, ovšem bylo něco úplně jiného. Pojďme si tedy povědět o co vlastně šlo.

Článek

Co je to půst?
Půst má hned několik úkolů. V první řadě by měl všechny křesťany sblížit nejen navzájem, ale také se samotným Bohem. Lidé mají v této době žít skromně a v chudobě stejně jako Ježíš. Proto by se měli vzdát nejen masa (s výjimkou ryb), ale také všech honosných a bohatých pokrmů.
Hlavní myšlenkou půstu ovšem není pouze hladovka. Lidé by si měli uvědomit, co je svazuje a alespoň na období půstu, se toho také vzdát, aby se osvobodili. Zároveň by měli ušetřené jmění darovat nuzným, aby jim pomohli také se oprostit od chudoby.
Jaký byl jeho význam?
Nejdůležitějším úkolem půstu je (kromě sblížení lidí a oproštění se od hmotných věcí) duchovní příprava na nadcházející Velikonoce. Jednoduše řečeno se křesťané snaží lépe vcítit do Ježíše, těsně před jeho smrtí a následným zmrtvýchvstání. Díky prázdnému žaludku se totiž údajně mohou lépe ponořit do modliteb a více procítit tento největší duchovní svátek v roce.
Kdy se půst dodržoval?
Postní období začínalo na Popeleční středu a trvalo až do Velikonoc. Jednalo se tedy o celých čtyřicet dnů půstu a k tomu šest neděl, které postní být nesměly.
Proč právě čtyřicet dnů?
Dané číslo má symbolizovat čtyřicet let strádání izraelského lidu na poušti při útěku z Egypta do země zaslíbené.
Kromě toho vychází samotné slovo „půst“ ze zkratky latinského quadragesima, což v překladu znamená „čtyřicátý“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz