Hlavní obsah
Lidé a společnost

Půst nemusí patřit jen do historie. Jak ho dodržovat i v dnešní době?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Můžeme mít spousty nejrůznějších důvodů pro držení půstu-od křesťanské víry, až po snahu o zdravý způsob života. Ať už jsou Vaše motivy jakékoliv, pojďme si povědět jak na to!

Článek

Ráda bych začala tím, že půst nemusí držet pouze křesťané. Přidat se může také kdokoli jiný-jako například já. Ačkoliv nejsem věřící, tak mi přijde, že půst, i podobné tradice měly svůj význam a proto je škoda na ně zapomenout.

Jak držet půst?

Jako první je dobré si uvědomit, k čemu půst kdysi sloužil. Lidé díky němu nejen lépe snášeli nedostatek potravy po vyčerpávající zimě a pročistili si tělo po tučných vánočních pokrmech, ale hlavně se snažili zbavit svůj život všeho, co je svazuje.

My bychom se proto nejdřív měli také zamyslet, co v našem životě zabírá víc prostoru, než by mělo a pokusit se to omezit. Nemusí jít pouze o jídlo (Půst se nevztahuje pouze ke stravě, ale hlavně k duševnu) můžeme se postit od televize, sociálních sítí, nebo třeba jízdy autem. Fantazii se meze nekladou, takže se pokuste uvědomit si, co vás ovládá a změnit to.

Pokud jste ovšem rozhodnuti dodržovat půst, jak se patří, tak se na následujících čtyřicet dní vzdejte masa, alkoholu a veškerých honosných pokrmů. Jednoduše řečeno se máme stravovat střídmě a chudě tak, jako Ježíš. Díky tomu bychom se totiž měli lépe vcítit do jeho situace a více prožít oslavu jeho smrti a zmrtvýchvstání-Velikonoce, které půst následují.

Zapomínat nesmíme také na ostatní. Veškeré zdroje, které postěním ušetříme, bychom měli dát na přilepšenou chudým, aby se mohli také osvobodit od své chudoby, která je pro ně svažující. Měli bychom tak ale činit nezištně a anonymně.

Kdy půst začíná a jak dlouho trvá?

Půst je každý rok jindy, jelikož je vázán na Velikonoce, které jsou samy posuvným svátkem. Začíná tzv. Popeleční středou, která tenhle rok připadá na 14. 2. 2024. Následně půst trvá čtyřicet dní. Z toho jsou ještě vynechány neděle, jelikož neděle nesmí být postním dnem. Konec je tedy až po čtyřicátém šestém dnu -30. 3. 2024 a nese jméno Bílá sobota. Právě tímto dnem půst plynule přechází ve Velikonoce, na které je přípravou.

Máte už s půstem nějaké zkušenosti? Pojďme je společně získat. Napište do komentáře, zda se letos budete účastnit a zkuste ostatní inspirovat, od čeho všeho se můžeme postit!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz