Hlavní obsah
Knihy a literatura

České slovo, kterému rozumí celý svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Slovo „robot“ je jediné, které vzniklo v češtině a používá se po celém světě. Karel Čapek ho poprvé použil ve své knize R.U.R.

Článek

Je až neuvěřitelné, že dnes běžně používané slovo „robot“ vzniklo jen před několika málo lety. Aby mohl Karel Čapek nějak pojmenovat uměle vytvořené osoby v knize R.U.R., jeho bratr Josef překroutil slovenské „robota“, tedy práce.

Tato divadelní hra vypráví o firmě R.U.R., která vyrábí roboty. Jejich posláním je usnadňovat lidem práci, jenže se to zvrtne, a lidé nakonec nedělají vůbec nic. Když roboti zaplaví celý svět a někteří z nich jsou obdařeni vlastním rozumem, vzepřou se lidské nadvládě. Celé lidstvo je vyvražděno a živý zůstává pouze stavitel Alquist. Měl totiž rád manuální práci, takže ho roboti považovali za jednoho z nich.

Roboti ovšem nemají neomezenou životnost. Brzy proto zjistí, že pokud nebudou vyrábět nové, mohou vymřít. Žádají proto Alquista, aby jim ukázal kouzlo života, jímž je kapalina, která oživí nově vyrobená těla. On ale netuší, jak by ji mohli vyrobit. Lidé totiž recept na ni zničili. Nakonec se rozhodne některého robota pitvat. Když ale vybírá kterého, zjistí, že mezi nimi vznikla láska, a proto je posílá do světa, jako kdysi Adama a Evu.

Na Čapkových robotech je nejzajímavější, že nejsou vyrobeni technicky, jako bychom dnes očekávali, nýbrž biologicky. Vyrobeno je nejdřív tělo, které se pomocí zázračné kapaliny oživí. Prakticky vzato jde tedy pouze o uměle vytvořené lidi, kteří se po této katastrofě znovu rozmnoží a vytvoří novou populaci.

Dílo se ovšem snaží poukázat hlavně na to, že lidstvo se může svými zbrklými vynálezy snadno zničit. Neměli bychom si proto zahrávat s věcmi, kterým nerozumíme a hrát si na Boha.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz