Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Cesta z rybníku na Štědrovečerní stůl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Víte, jak se skladují kapři od podzimního výlovu až do vánočního prodeje, a proč je rozhodně nepouštět na svobodu?

Článek

Výlov Vánočních kaprů začíná už časně na podzim. Rybník je nejprve pomalu vypouštěn, dokud v něm nezbyde jen malá část vody. Ryby jsou poté loveny pomocí velkých sítí. Malé ryby buď vyklouznou z ok sítě rovnou, nebo se později vyřazují na páse, po němž jsou přepravováni. Z pásu se ryby vysypou do nákladního auta, které je dopraví do tzv. sládků, tedy skladů s betonovými nádržemi, kde budou následující dva až tři měsíce přežívat. Tato část chovu pro kapry pochopitelně není příliš pohodlná. Nádrže jsou bez jakékoli vegetace a ryby v nich nejsou krmeny, jelikož jejich maso je tak údajně kvalitnější. Kromě toho jsou prostory velmi stísněné, což znemožňuje hibernaci, pomocí které by hlad a zimu přežili bez újmy. V závěru tohoto pobytu jsou kapři přesunuti do kádí pouličních prodejců.

Pokud chcete být ke kaprovi co nejvíc ohleduplní, nechte ho raději zabít hned na místě. Cesta v tašce bez vody by pro něj byla velmi nepříjemná. Ze vzduchu si totiž nemůže brát kyslík, takže se pomalu dusí. Ještě víc stresující je pro kapra, když ho necháte ve vaně. Nejen že ho tím vystavíte teplotnímu šoku, ale ideální není ani chlorovaná voda a stísněný prostor. Jednoduše bychom se vždy měli snažit zkrátit a zmírnit utrpení zvířat na minimum. Kapra je proto nejlepší usmrtit co nejdřív. Úplně nejhorší varianta, jakou můžete (i když z dobré vůle) zvolit je vypuštění koupeného kapra zpět do rybníku. Ryby už jsou velmi vyčerpané, vystresované a mají málo energických zásob, aby zimu přežily. Puštěním na svobodu jim tedy dáváte jen zhruba dva týdny utrpení a pomalého umírání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz