Hlavní obsah
Víra a náboženství

Den tří králů - svátek plný omylů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Pro mnohé z nás už Vánoce dávno skončily. Dle zvyků ale trvají až do tří králů, tedy 6. prosince. Není to ovšem jediný omyl, vztahující se k tomuto svátku.

Článek

Dle Matoušova evangelia šlo o tři mudrce, kteří se přišli poklonit Ježíšovi krátce po jeho narození. Aby ho uctili, věnovali mu myrthu, kadidlo a zlato. Jelikož šlo tehdy o velmi vzácné dary, rozšířila se později legenda, že šlo o krále. Teprve o mnoho let později dostali králové také svá jména Kašpar, Melichar a Baltazar, pod kterými je dodnes známe. Jejich příchod je ale stále opředen mnoha záhadami. Není jisté, jak se jmenovali, zda to byli králové a dokonce ani že byli opravdu tři.

Jedna z mála věcí, které o nich víme je, že přišli pravděpodobně z Persie a na cestu se vydali, jelikož spatřili betlémskou hvězdu. Rozhodli se jí následovat, protože věřili, že se pod ní narodil nový král Židů, kterého chtěli na světě přivítat.

Špatně vykládán je v dnešní době také význam znamení K+M+B, které po sobě nechávají nad dveřmi navštívených domů. Nejde totiž o počáteční písmena jejich jmen, nýbrž o latinské Christus mansionem benedicat. V překladu do češtiny Kristus ať obydlí žehná (v dalším roce). Právě proto se za písmena píše letopočet.

Chybné je kromě toho také psaní znamének + mezi písmena. Původně šlo totiž o kříže, které měly být tři a symbolizovat otce, syna a ducha svatého. Nápisy tedy kdysi vypadaly takto †K†M†B, případně K†M†B†.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz