Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dřívější neodmyslitelná součást Vánoc se stala pouhou relikvií aneb jak používat purpuru i dnes?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Využívala se nejdřív k pohanským rituálům, později pro navození Vánoční atmosféry, ale provází nás už po staletí. Nenechme tuto prastarou tradici vymizet.

Článek

Purpuru používali už pohané ke svým magickým obřadům. Její používání se postupně rozšiřovalo, až se dostalo do všech domácností. Ještě v minulém století by si naši předci neuměli Vánoce bez této směsi koření ani představit. Nejen že místnost krásně provoněla, ale navíc podporuje imunitu a uvolnění, a dokonce dokáže čistit prostory, ve kterých je používána.

Co všechno v ní najdeme?

Složení purpury je velmi proměnlivé. Nejčastěji obsahuje skořici, hřebíček, levanduli, anýz, tymián, šalvěj, muškátový oříšek a vonné dřeviny. Můžeme v ní ale najít také například jehličí, nebo sůl.

Jak ji používat?

Původně se purpura ohřívala na horké plotně. Dnes už ovšem stará kamna téměř nejsou k vidění, takže si musíme vystačit s topením, na které jednoduše postavíme misku s purpurou. Použít můžeme také aromalampu. Koneckonců je purpura stejně babičkou dnešních aromaterapii.

Pokud chcete vzduch v místnosti ještě víc pročistit, můžete do purpury přidat trochu soli, která bude při zahřívání napomáhat desinfekčním účinkům už tak úžasné purpury.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz