Hlavní obsah
Lidé a společnost

Halloween a Dušičky nemusí být nepřáteli! Jde spíše o sourozence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Halloween je v Česku často vnímán jako něco cizího a novodobého. Víte ale, že ve skutečnosti jde o mnohem starší tradici než naše Dušičky?

Článek

Původně pochází Halloween od irských Keltů, kteří v tento den slavili pohanský konec roku, loučili se s létem a vítali zimu. Kromě toho věřili, že v noci ze 31. listopadu na zem přicházejí duchové. Aby se jim schovali a bránili se před nimi, tak se začali oblékat do kostýmů vyrobených hlavně z kožešin.


Podobný počátek má také tradice vyřezávání dýní. Keltové původně používali tuříny a stejně jako nyní do nich vydlabávali obličeje. Účelem ovšem nebyla výzdoba, nýbrž odhánění zlých duchů od polí, úrody a domovů. Tuříny se ale později téměř přestaly pěstovat, takže se rozšířilo vydlabávání dýní, které mají navíc hezčí barvu.


Dušičky, vznikly až o mnoho později. Když se začalo rozmáhat křesťanství, nechtěli tuto tradici zcela přijmout, ale lidé na ni byli zvyklí, takže ji nemohli ani zrušit. Francouzský opat sv. Odio proto založil Dušičky ve snaze pokřesťanštit tuto pohanskou tradici.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz