Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jak se kapr dostal na Štědrovečerní stůl?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Kapří řízek s bramborovým salátem považujeme za tradiční Vánoční pokrm. K jeho největšímu rozšíření ale došlo ani ne před sto lety.

Článek

Kapr na Vánoce

Možná vás zklame, že původní štědrovečerní večere vypadala v mnohém jinak, než si dnes představujeme. Lidé si na Vánoce vychutnávali nejčastěji hrachovou polévku, nebo černého Kubu.

Později, když se začalo připravovat kapří maso, stále to nebyly řízky, které známe. Kapr se vařil takzvaně načerno. Maso se klidně na tři dny naložilo do sladké omáčky, se kterou se následně podávalo. První řízek z kapra připravila česká kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová až ve dvacátém století.

Proč zrovna ryby?

Přesto, že ne přímo na Vánoce, kapry jedli naši předci poměrně často. Rybí maso se rozšířilo zejména kvůli snadnému získávání přes zimu. Hospodářská zvířata, která neměla být zachována pro další sezonu, byla zabita už na podzim, aby se zbytečně nekrmila vzácnými zimními zásobami. Jedině rybolov byl možný po celoročně. Díky tomu byl to možné doplnit rybami jinak téměř výhradně rostlinný jídelníček.

Dalším důvodem oblíbenosti nejen kaprů je, že když křesťané dodržovali půst, byly ryby jediným masem, které mohli konzumovat neomezeně. Prosadili si to díky odlišné konzistenci oproti ostatním druhům masa.

Celkově jsou ryby v křesťanství velmi oblíbené. Nejen, že apoštolové Jan, Jakub, Šimon, Petr a Ondřej byli údajně rybáři. Dle legendy navíc Ježíš dokázal chlebem a rybím masem nakrmit celé hladovějící lidstvo a zachránit jej tak. Některé zdroje tvrdí, že šlo do konce přímo o kapra.

Chov kaprů byl oproti jiným rybám poměrně jednoduchý a jedinci toho to druhu dokonce dokázali přežít náročné podmínky při přepravování. Z místa na místo je bylo možné za živa převážet nejen v sudech, ale také v pytlích s mokrým mechem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz