Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak vypadal vánoční stromeček našich předků?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Možná vás překvapí, že původně vypadaly vánoční stromy úplně obráceně než dnes. Věšely se špičkou dolů.

Článek

Vánoční stromečky, jak je známe, pochází z Německa z 16. století. Ze začátku se zdobily stromy volně rostoucí venku. Věšelo se na ně ovoce, sladkosti, nebo zapálená světla a lidé kolem nich tančili, aby odehnali zlé duchy.

Vybírány byly vždy stálezelené stromy, které měly symbolizovat věčný život. Zvláštní oblibě se potom těšily zejména jedle a cypřiše. Metaforický význam měla samozřejmě také světla, zavěšená na stromě. Ta měla být poctou bohu slunce.

Ke světlům se navíc váže příběh, kterak opat při misii právě takto stromy ozdobil. Domorodce to prý natolik zaujalo, že se kolem stromů shromáždili a nechali si opatem vyprávět o zrození Ježíše.

A co u nás?

Staří Slované namísto toho zdobili takzvanou chvojku. Šlo v podstatě o větev, nebo špičku jehličnatého stromu, který ozdobili a špičkou dolu zavěsili z venku nad vchodové dveře. Jako ozdoby sloužilo nejen ovoce a červené stužky, ale tak vařená vajíčka a další pochutiny. Lidé totiž věřívali, že duchové, kteří se o Vánocích vracejí na zem, se takto najedí už venku a tím pádem nebudou chtít jít škodit dovnitř do stavení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz