Hlavní obsah
Víra a náboženství

Jak vznikl první betlém a půlnoční mše?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

V předvánočním čase se často setkáváme s nejrůznějšími betlémy. Víte, kde tato tradice vznikla a k čemu první jesličky sloužily?

Článek

Úplně první betlém vytvořil František z Assisi v roce 1223 nedaleko kláštera v Greccu. Požádal tehdy svého přítele, místního šlechtice, aby do jedné z jeskyň nechal nanosit seno, jesličky a přivést býčka a osla. Na Štědrý den tam přišel, společně s obrovským davem lidí, které ten to nápad zaujal.
V tomto malebném prostředí sv. František odsloužil první půlnoční mši, což se rozšířilo s podobným úspěchem, jako stavění betlémů.
Betlém, neboli jesličky můžeme i dnes vidět ve spoustě domácností. Postupem času už bohužel ztrácí své symbolické významy, ale stále zůstávají alespoň dekorativní součástí Vánoc.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz