Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kde se vzal čert, anděl a Mikuláš?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Snad každého z nás někdy navštívil svatý Mikuláš s čertem a andělem. Tušíte ale, jak tato tradice vznikla a proč se slaví už den před svátkem Mikuláše?

Článek

Kdo byl sv. Mikuláš?

Svatý Mikuláš se narodil kolem roku 270 v dnešním Turecku. Pocházel z bohaté rodiny, ale místo aby jmění utrácel, rozhodl se ho rozdávat chudým.

Když se dozvěděl, o muži, který posílá své dcery do nevěstince, aby si vydělaly, bylo mu jich líto. V noci proto každé z nich vhodil oknem měšec peněz, čímž je od prostituce zachránil.

Kdy se svátek slaví?

Jeho svátek připadá právě na šestého prosince, jelikož v tento den pravděpodobně zemřel. Můžeme se tedy divit, proč obchází děti už 5., tedy o den dřív. Je tomu tak, protože pro naše předky začínal nový den už se setměním, takže svátek slavili hned ze začátku dne.

Proč chodí s Mikulášem čert a anděl?

Tato trojice má ukazovat, že dobro a zlo kráčí společně, doprovázené štědrostí, kterou symbolizuje sv. Mikuláš. Váží se k tomu ale další dvě legendy. První se vztahuje k tomu, jak chtěl Bůh povolat biskupa Mikuláše do nebe a on požádal, aby do pro něj poslal své anděly.

Druhá vypráví o námořnících, které postihla bouře. Jejich loď se stala téměř neovladatelnou a oni se dali na modlení ke svatému Mikuláši. Ten jim ukázal, že na uzlu lan, který nešel povolit, sedí čert a oni ho tak mohli přeprat a v pořádku se dopravili na pevninu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz