Hlavní obsah
Zdraví

Nemůžete se zbavit svědivých pupínků? Možná za ně může svrab!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Pokud vám po návratu z dovolené zůstaly svědivé pupínky, jejich tvůrcem nemusí být jen komáři, nebo kopřivy. Daleko nepříjemnější variantou je, že jste si přivezli svrab, přesněji zákožku svrabovou.

Článek

Parazit zákožka svrabová obývá prakticky celý svět a často jí nezastaví ani dostatečná hygiena. Nejvíce se jí přesto daří v teple tropických zemí, které mají ideálně vysokou hustotu zalidnění. Šíří se ale prakticky kdekoliv a i zde, v Česku, už jsme měli dvě velké epidemie svrabu.

Jak poznat, že se u mě svrab zabydlel?

Hlavním symptomem je svědění kůže, které může být nepříjemné hlavně v noci, když se zahřejete pod peřinou. Svědění se objevuje hlavně v oblastech mezi prsty, na genitáliích a na dalších místech, kde není kůže příliš tlustá a pevná.

A nepíchl mě prostě jen komár?

Od píchnutí komárem se svrab liší hlavně tím, že se puchýřky začnou objevovat až zhruba 10 dní po infikaci. Svědění poté rovněž trvá delší dobu. Zákožka svrabová po sobě někdy navíc nechává v kůži malé světlé chodbičky, které končí právě pupínkem.

Jak se svrabu zbavit?

Svrab se léčí takzvanými antiskabietiky, která se několikrát natírají nejen na postižená místa, ale na celé tělo pacienta. Takto ošetřit je nutné celou postiženo domácnost, i když někteří členové nemají žádné příznaky. Poté je nutné vyprat na vysokou teplotu veškeré textilie a vyluxovat koberce a matrace. Vše, co nejde ošetřit jinak, je nutné vydezinfikovat, nebo zavřít na tři až sedm dní do utěsněného pytle.

Mohu tomu nějak předejít?

Pravděpodobnost nákazy svrabem můžete snížit, když nebudete s nikým sdílet ložní prádlo, ručníky, oblečení a podobně. Právě při letním cestování je proto nebezpečí vyšší, takže je dobré si dát pozor a případně začít zákožku svrabovou včas vyhánět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz