Hlavní obsah
Jídlo a pití

Neumíte zaplést vánočku? Nevadí, původně se stejně nepletla!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Vánočku má rád snad každý. Tušili jste ale, že je to jedna z nejstarších tradic a z počátku vypadala úplně jinak?

Článek

První vánočky vznikaly už ve 14. století. Tehdy se jim říkalo calty a nebyly pletené tak, jak je dnes známe. Zaplétat se začaly až o dvě stě let později, ale ani tehdy se ještě nemohly péct v každé domácnosti. Výhradu na pečení vánoček měli pouze pekaři. Tehdy šlo o velmi luxusní pečivo a lidé si ho mimo jiné vzájemně dávali k Vánocům.
K největšímu rozšíření vánočky došlo až v 18. století. V té době ji před Vánoci pekla téměř každá hospodyně. Věřilo se, že kynuté těsto, ze kterého je vánočka upečena, přinese do domu hojnost a štěstí. Vánočky se pekly z devíti pramenů, z nichž každý měl svůj význam. Spodní čtyři symbolizovaly zemi, slunce, vodu a vzduch, tři prostřední rozum vůli a cit a horní dva prameny zobrazovaly vědění a lásku.
Celá vánočka má svým tvarem připomínat novorozence v zavinovačce, tedy Ježíška. Legenda praví, že se takto zaplétá také proto, že v Betlémě sv. Alžběta neměla co dělat a tak z nudy zaplétala panně Marii copy, které vypadají stejně.
Dle pověry nesměla žena při zaplétání vánočky mluvit aby se povedla. Kdyby to neudělala a vánočka se nezdařila, riskovala, že na svůj dům přivolá smůlu a nezdar v dalším roce.
Vánoček se peklo hned několik. Každý člen domácnosti musel mít svou a kousek dostávali také sloužící a dobytek. Zvlášť se pekla jedna největší, která se podávala při štědrovečerní večeři a zapékala se do ní mince. Kdo na ni při krájení narazil, tomu přinesla do příštího roku nejvíce štěstí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz