Hlavní obsah
Lidé a společnost

Novoroční tradice, které neznáte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Na Nový rok dodržovali naši předci řadu tradic, které už bohužel téměř vymizely.Víte co všechno bychom tehdy museli vykonat, aby se nás i v dalším roce drželo štěstí?

Článek

Pokud se lidé snažili přivolat na sebe v příštím roce štěstí, museli se držet řady pravidel. Nejvíc omezované byly hospodyně, které 1. ledna nesměly prát, ani věšet prádlo, cokoli vyhazovat, nebo zametat, aby štěstí nevymetly. Kromě toho bylo zakázané také jíst na Nový rok drůbež, králíky a ryby, jelikož by štěstí mohlo odletět, utéct, nebo dokonce odplavat.
Naopak vítané bylo obědvat čočku, která přivolává bohatství. Kromě čočky se jedlo také vepřové maso, ideálně přímo prasečí rypáček.
Novoroční tradice ovšem nebyly pouze o jídle. Dodnes se například dochovalo pří „Jak na Nový rok, tak po celý rok.“ Proto se věřilo, že pokud se v tento den s někým hádáme, budeme se hádat celý rok, ale také, že když se oblékneme do něčeho nového, budeme svěží a jako noví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz