Hlavní obsah
Jídlo a pití

Vánoční cukroví znají lidé už od pradávna. jak vypadalo to původní?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žaneta Cvrčková

Vánoční cukroví provoní v předvánočním čase téměř Každou domácnost. Víte ale, kde se pečení těchto sladkých pochutin vzalo?

Článek

Do Česka se tradice pečení cukroví dostala z Německa. Tam lidé před vánoci připravovali drobné pochutiny, kterými zdobili své domovy, už od středověku. Původně ale cukroví nebylo určeno primárně k jídlu, nýbrž na výzdobu světnic a chlévů. Mělo totiž odhánět zlé duchy, chránit před temnými silami a dokonce přinášet hojnost.

Tvary nejrůznějších hospodářských zvířat vznikly právě proto, aby jim přinesly zdraví a štěstí. Dalším velmi častým tvarem byl také tu uh. Ten měl zobrazovat slunce, jelikož bylo tehdy považováno za posvátné.

Cukroví sice mělo přinést zdraví na celý další rok. Pokud by se ovšem nepovedlo a bylo například spálené, může na hospodyni, která ho připravovala seslat nemoc, nebo do konce smrt.

Dříve lidé neměli na pečení tolik prostředků, jako máme my. Moucha a cukr byly v té době totiž velmi drahé. Proto se peklo hlavně z medu a ořechů, což se ve většině receptů zachovalo. Místo cukroví se také z počátku používalo sušené ovoce, což dnes můžeme také někde pozorovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz