Hlavní obsah
Zdraví

Všimli jste si, že se Váš mazlíček škrabe? Pravděpodobně ho napadly blechy!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Blecha je parazit, se kterým se v kožíšku zvířat setkáváme nejčastěji. když už se tak stane, je dobré umět se jich rychle a účinně zbavit, aby se u Vás příliš nezabydlely.

Článek

Tito drobní živočichové nám nepřinášejí pouze nepříjemné svědění, ale také riziko mnoha chorob, které mohou přenášet. Proto je důležité začít se jich zbavovat co nejdříve. Rozhodně totiž není pravda, že psí, nebo kočičí blecha na člověka nejde.
Jak se blech zbavit?

1. Jako první se nutné odstranit blechy ze srsti zvířete, které se přineslo. Toho dosáhneme vykoupáním mazlíčka ve vodě. Na rozdíl od vší se totiž blechy snadno utopí.

2. Hned po tom se nutné zařídit, aby se blechy nevrátily. Použít můžeme například obojek proti parazitům, nebo různé kapky, které parazity odpuzují.

3. Nyní už přichází čas na odstranění blech z celé domácnosti. Ve zvířecím kožíšku se totiž většinou nachází pouze kolem 20 % z celé bleší populace. Proto se důležité vyprat veškeré textilní povrchy, na kterých se mazlíček pohybuje a co nejde vyprat (škrábadlo pro kočky, koberce…), alespoň důkladně vyluxujeme.

Jelikož se blechy poměrně rychle pohybují, jsou maličké a dokonce vydrží bez hostitele až několik měsíců, je bohužel možné, že se se jich vymýcení na první pokus nezdaří. V takovém případě nám nezbývá nic, než postup zopakovat a doufat, že se tentokrát nestihly namnožit a konečně se jich zbavíme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz