Hlavní obsah
Lidé a společnost

Znáte příběh sv. Lucie a zvyky, které se v tento den dodržovaly?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

13. prosince slavíme svátek sv. Lucie, která je patronkou Benátek, sklářů, švadlen a nevidomých. Je symbolem čistoty a světla. Její jméno do konce vychází ze slova světlo a někdy je překládáno jako Světlana.

Článek

Jaký byl život sv. Lucie?

Narodila se v italských Syrakusách, do vznešené rodiny. Už v dětství se zasvětila životu v celibátu, ale její matka ji přes to slíbila bohatému nápadníkovi. Lucie se proto uchýlila k modlitbám, které byly nakonec vyslyšeny. Její matka z nenadání onemocněla, ale nechala se přesvědčit, aby se svou dcerou navštívila hrob sv. Agáty. Tam došlo k jejímu zázračnému uzdravení. Díky tomu se Lucii podařilo svou matku přemluvit, aby sňatku zabránila. Odmítnutému nápadníkovi se to pochopitelně nelíbilo, a tak Lucii poslal k soudu. Soudce se ji údajně nejprve pokoušel přesvědčit, aby se své panenské čistoty vzdala. Když Lucie neustoupila, odsoudil ji k násilnému zbavení panenství. Naštěstí k tomu nedošlo, ale dívka byla přesto mučena a nakonec usmrcena. Osudným se jí stalo bodnutí do krku mečem nebo dýkou.

Jaké se k ní váží symboly?

Svatou Lucii můžeme nejčastěji vidět s probodnutým Krkem, právě kvůli její příčině smrti. Na její mučení poukazují také oči na misce. V příčině tohoto atributu se ale legendy rozcházejí. Buď si je Lucie sama vydloubla a poslala že svému nápadníkovi, aby ji už nechtěl, nebo mu je poslala jako poděkování za brzkou cestu do nebe. Dále v její blízkosti často najde ne kostel, volské spřežení, lampu, nebo palmovou ratolest.

Jak si ji připomínáme?

Dnes už tato tradice téměř vymizela, ale naši předkové svátek sv. Lucie každoročně oslavovali. Dívky na vesnicích se převlékaly do bílého pláště a nosily masku se zobákem. Tak to přestrojené obcházely domy, strašily děti a kontrolovaly, zda mají lidé doma uklizeno. Kromě toho také dohlížely, aby v tento den ženy nepředly.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz