Článek
Co takhle je letos pojmout trochu jinak? Přinášíme vám pět originálních receptů na zdravé jednohubky, které jsou chutné, zdravé, a přitom krásně vypadají!
Avokádové lodičky s uzeným lososem
Avokádo a uzený losos jsou skvělou volbou, protože obsahují důležité živiny pro tělo i mozek. Avokádo je bohaté na zdravé mononenasycené tuky, které podporují zdraví srdce, a obsahuje vlákninu, která prospívá trávení. Uzený losos zase tělu dodává kvalitní bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny, které jsou klíčové pro správnou funkci mozku a zdraví srdce. Ideální základ pro zdravou jednohubku.
Co budete potřebovat?
- 2 zralá avokáda
- 100 g uzeného lososa
- 2 lžíce citronové šťávy
- Sůl, pepř
- Sezamová semínka
Avokáda nejdříve rozpulte, vyjměte pecku a vnitřek lehce vydlabejte. Vydlabanou dužinu rozmačkejte vidličkou, přidejte citronovou šťávu, sůl a pepř. Směs vraťte do avokádových polovin a navrch položte kousky uzeného lososa. Vše posypte sezamovými semínky a podávejte zakápnuté citronovou šťávou.

Okurkové rolky s cottage sýrem
Jednoduché, ale efektní! Okurka navíc skvěle nahradí pečivo a dodá jednohubkám svěžest. Má vysoký obsah vody, která pomáhá hydrataci těla. Obsahuje vlákninu, která podporuje trávení, a zároveň je bohatá na antioxidanty a vitamíny, které prospívají pleti a imunitnímu systému. Cottage sýr je skvělým zdrojem kvalitních bílkovin a obsahuje málo tuků, což z něj činí ideální volbu na zdravou svačinku.
Co budete potřebovat?
- 1 dlouhou salátovou okurku
- 100 g cottage sýra
- 1 lžičku hořčice
- 1 lžičku medu
- Hrst nasekaných vlašských ořechů
Okurku nakrájejte podélně na tenké plátky. Smíchejte cottage sýr s hořčicí, medem a ořechy. Na každý plátek okurky naneste trochu směsi a srolujte. Zajistěte párátkem a podávejte.
Pečené batátové plátky s humusem
Kombinace batátů a hummusu je nejen chutná, ale také výživná a zasytí vás na delší dobu. Batáty jsou skvělým zdrojem sacharidů, které dodávají tělu dlouhodobou energii, hummus je zase bohatý na bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky.
Co budete potřebovat?
- 1 střední batát
- 1 lžíce olivového oleje
- 100 g hummusu
- Semínka (dýňová, slunečnicová nebo sezamová)
Batát očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Potřete je olejem a pečte na 200 °C asi 15 minut. Na vychladlé plátky naneste hummus a posypte semínky. Můžete dozdobit čerstvými bylinkami a podávat zakápnuté olivovým olejem.
Žampionové jednohubky s ricottou
Houby jsou skvělým zdrojem bílkovin a dodají jednohubkám nevšední chuť. Pokud i vy patříte mezi milovníky hub, vyzkoušejte tyto jednohubky, litovat rozhodně nebudete. Navíc obsahují jen málo kalorií a díky ricottě získá vaše tělo zdravé omega mastné kyseliny.
Co budete potřebovat?
- 10 větších žampionů
- 100 g ricotty
- 1 stroužek česneku
- Sůl, pepř
- Čerstvý tymián
Očistěte žampiony, opatrně jim odstraňte nožičky a lehce je vydlabejte. Ricottu smíchejte s prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Naplňte žampiony směsí a dejte zapéct na 180 °C asi 10 minut. Před servírováním posypte tymiánem a solí.

Rajčatové jednohubky s mozzarellou a bazalkou
Lehká a osvěžující varianta inspirovaná klasickým caprese salátem. Kdo by ji nemiloval? Rajčata jsou navíc bohatá na přírodní antioxidanty a mozzarella je kvalitním zdrojem bílkovin a vápníku.
Co budete potřebovat?
- 10 cherry rajčat
- 100 g mozzarelly
- Čerstvá bazalka
- Olivový olej
- Sůl, pepř
Cherry rajčátka rozpulte a mozzarellu nakrájejte na malé kousky. Na každou půlku rajčete položte kousek mozzarelly a lístek bazalky. Vše zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Můžete zajistit párátkem a servírovat.
Tyto jednohubky jsou nejen zdravější alternativou k tradičním pohoštěním, ale také skvěle chutnají a vypadají krásně na talíři. Ať už chystáte rodinnou oslavu nebo hledáte lehkou svačinu, určitě si vyberete. Který recept vyzkoušíte jako první?