Hlavní obsah
Umění a zábava

Pérák - skákající hrdina Protektorátu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Toy Box/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Mural Péráka na Žižkově

Tajemná postava českého folklóru, kterou se snažili dopadnout i nacisti. Jeho vznik a odkaz je však mnohem komplikovanější.

Článek

Péráci ve světě

Mýtus o skákajících mužích se vyskytuje napříč celým světem. Prvním předchůdcem je tzv. Spring-heeled Jack z Viktoriánské éry Londýna. Tato tajemná postava, řadící se k anglickým městským legendám, nikdy nebyla dopadena.

Útočila v noci a hlavně na ženy, byla popisována jako ďábelsky vyhlížející monstrum, chrlící modré plameny a s kovovými drápy. Její schopnost byla také zmizet dlouhými skoky z místa činu. Stala se námětem románů, divadelních her i pulpových sešitků .

Velice známými jsou také péráci z porevolučního Ruska. Ve 20.letech se gang násilníků, kteří si říkali Oživlé mrtvoly, převlékal za skákající fantomy v okolí Petrohradu a okrádal kolemjdoucí hlavně kolem hřbitovů. Jejich pověst je vynesla díky nadpřirozenu nad ostatní kriminální živly Ruska.

V Německu se objevovali také, ale až po 2.světové válce, odkaz tam zřejmě donesli Němci přesídlení ze Sudet.

Všechny tyto postavy měly jedno společné - byli to vrazi, násilníci a zloději, lidé je považovali za šílence, nebo dokonce strašidla.

Pražský Pérák - padouch a hrdina

V tomto se liší postava Péráka z Čech. Za války a později v poválečném Československu byl vnímán jako bojovník proti nacistům a ochránce českého lidu. Jako jediný ve světě měl kladnou pověst superhrdiny.

Zpočátku to tak nebylo. Podle etnologa Petra Janečka, který se opravdu hluboce věnuje fenoménu Péráka, se zprvu jednalo o postavu s negativní pověstí - voyeura, sexuálního násilníka, lupiče či zloděje.

Postupem času se mezi lidmi začalo tradovat, že je to odbojář, snad parašutista z Anglie, který má za úkol bojovat proti Němcům a kolaborantům. Povědomí sílilo, po Praze se objevovala svědectví a nápisy na zdech. Pérák skutečně ožil až do té míry, že se ho snažily dopadnout i protektorátní úřady. Teorií je spousta, některé se přiklánějí, že byl Pérák Čech, bývalý artista nebo vynálezce.

Bály se ho děti i ženy, které se v noční Praze strašily, že na ně vyskočí Pérák. To poukazuje na jeho stále přetrvávající negativní pověst.

Podoba Péráka

Pražský fantom byl, oproti svým předchůdcům, popisován údajnými svědky celkem jednotně - černé oblečení, na tváři masku, žhnoucí rudé oči a hlavně ocelové pružiny na botách, umožňujícímu skákat přes jedoucí vlak, ulici, či dokonce celé vltavské údolí.

Oproti jiným maskovaným superhrdinům nebyla známá jeho civilní podoba, jméno ani povolání. V jednom komiksu komunistického periodika však vyšel díl, v němž si maskovaný hrdina sundá masku, pružinové boty a vrhá se v duchu propagandy socialismu na dráhu kominíka. Jako kominík byl zobrazen i ve filmu Jiřího Trnky.

Foto: Můj obrázek UID:140426 Autor: Toy Box/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Mural Pérák, Žižkov

Pérák sem, Pérák tam - odkazy v popkultuře

Češi mají svého superhrdinu a je potřeba si ho hýčkat a přizpůsobovat době. Raritou je, že nejprve podle hrdiny vznikly následně filmy, komiksy, povídky - oproti světovým hrdinům, kteří se objevili poprvé právě v komiksech.

Film:

  • Pérák a SS - animovaný film Jiřího Trnky (1946)
  • Pérák (Pérák: Gott mit uns) - krátký hraný noir film Pavla Soukupa ml. (2013)
  • Pérák: Stín nad Prahou - animovaný krátký film Marka Bergera (2016)

Divadlo:

  • Pérák (Na jméně nezáleží. Rozhodují činy) - akční divadelní představení divadla VOSTO5 hraného v letech 2011 - 2016, režie: Jiří Havelka

Literatura a komiks:

  • Pérový muž - Jiří Wiess (1943)
  • Hele, kluci, pérák - Pavel Štencl (1980)
  • Pérák – Toho dne byla mlha a Pérák kontra Globeman - Ondřej Neff (1989)
  • Pérák - Petr Stančík (2006)
  • Mýtus o Pérákovi. Městská legenda mezi folklorem a populární kulturou - Petr janeček (2017)
  • Pérák: Oko budoucnosti - Petr Kopl a Petr Macek (2019)
  • Pérák: Jantarová komnata - Petr Kopl a Petr Macek (2021)
  • a mnoho dalšího...

Jak je to s těmi superhrdiny?

Dříve jsme byli svědky hrdinů bez bázně a hany, na kterých by se nějaký škraloup hledal jen těžko - Superman, Batman, Zorro - ochraňovali slabé a bojovali proti mocným a zlým.

Nová vlna odstartovaná velkými komiksovými hráči MARVEL a DC nám ukazuje, že superhrdinové mají stinné stránky a mnohdy i temnou minulost a někteří dokonce jsou prezentováni jako antihrdinové. Tento trend polidštění je uvěřitelnější a černobílé pojetí dnes před náročnějším publikem už neobstojí.

Pérák je velmi podobný charakterům komiksové série Watchmen Allana Morrea. Kdoví, jak by si poradili s látkou Péráka dnešní tvůrci blockbusterů a jak by se český pražský fantom prosadil mezi superhrdinskou konkurencí.

Anketa

Líbil by se ve světě Pérák jako superhrdinská postava?
Ano, určitě
87,9 %
Možná, záleží na věkové hranici filmu
4,6 %
Ne
7,5 %
Celkem hlasovalo 348 čtenářů.

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Spring-heeled_Jack

https://www.expresfm.cz/ostatni/perak-stale-zije-nejslavnejsi-cesky-superhrdina-inspiruje-uz-75-let/

https://www.lidovky.cz/orientace/kultura/superhrdina-pro-kazdy-rezim-legendarni-perak-byl-postrachem-nejen-nacistu.A180209_103532_ln_kultura_jto

https://www.metro.cz/praha/rozhovor-cesky-superhrdina-perak-je-vic-nez-superman-rika-etnolog-janecek.A130703_171540_metro-extra_jbs

https://neviditelnypes.lidovky.cz/kultura/kniha-preskoc-dum-preskoc-strom-perak.A180325_163852_p_kultura_wag

https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%A9r%C3%A1k

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám