Hlavní obsah
Psychologie

Emoční závislost - tichý zabiják vztahu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mikhal Nilov

Emoční závislosti jest jak ta nejtvrdší droga lidskému srdci poznaná.

Článek

Být emočně závislý je velmi vysilující. A to pro obě strany. Je otázkou, pro koho více? Zda pro samotného závisláka nebo pro toho, kdo je v pasti vztahu s ním. Ale už podvědomý výběr partnerů je známkou, že oba potřebují řešit vztah k sobě. Co se přitahuje? To je podobné.

Emoční závislosti jest jak ta nejtvrdší droga lidskému srdci poznaná, avšak působí jako lehká, až přijde konec zjistí naše srdce, že ztratili jste úplně vše co se zdálo oku dokonalé, přitom oko bylo celou dobu slepé a srdce zoufalé.

Neznámý autor

Z traumat prožitých v dětství je generován jako vzorec citový deficit. A to především v rodinách, kde sami zploditelé mají co dělat sami se sebou, jsou nezralí a citově chladní a často jsou to alkoholici nebo narkomani. Takhle emočně nezralé prostředí je plné negace a absolutně nedává dítěti pocit bezpečí, lásky a jistoty. Prostě tu není prostor pro budování zdravého sebevědomí dítěte a nenaplňuje jeho touhu být milováno.

Jsou situace, kdy však láska přichází a to, když je plněna role hodné a poslušné holky. Zkrátka a dobře něco za něco. Tuto roli pak praktikují v dospělém životě. Velmi často mají nasazenou masku hodných holek a snaží se ze všech sil působit na lidi dobře a tím získat jejich sympatie a pozornost.

Jenže jakmile toho dosáhnou a nějaký protějšek se chytí na udičku, tak je popadne panika. Strach z opuštění. V partnerství se změní k obrazu partnera, své životy ukryjí a chovají se podle něj a jeho pravidel,přeměňují se k jeho obrazu. To má jediný důvod, takto si zasluhují být milované. Ale taky mají nároky k protějšku. Neumějí totiž být brz něj, potřebují ho mít vedle sebe každou vteřinu jejich vztahu, a když tomu tak není:

Kontrolují jej, kde je, s kým tam je a kdy se vrátí.

Prohlížejí si jeho telefon.

Vyzvedávají ho u práce.

Při opoždění jsou schopni obvolat všechny jeho kamarády, rodiče a i nemocnice.

Zakazují mu, jít na pivo, s kamarády do hospody, jet na teambuilding.

Dávají mu za vinu svoji samotu. Obviňují jej. Citově vydírají a manipulují.

Protějšek se snaží, seč může vymanit se ze spárů takového druha. Čím víc je omezován, tím více utíká. Tráví čas raději s kamarády, vyhýbá se tomu druhému, jak čert kříži, a to vše i za cenu, že bude další hysterický výstup. Scéna jako z filmu nominovaného na Oscara.

Ale i tato drahá polovička má své démony v podvědomí. Zažívá v době tvorby podvědomí obdobná traumata jako agresor. Muži mají často despotické matky, které nedávají city najevo. I on pociťoval jako dítě emoční chlad a stává se z něj věčný hledač lásky.

Oba z partnerů. Pokud vyhledají pomoc terapeuta by se měli zaměřit sami na sebe. Odhalit příčinu, proč právě oni přitahují takové partnery. Hluboko z podvědomí vytahat traumata, jež je nutí přisát se na muže (ženu) anebo být tím hostitelem.

Vyladit svůj vztah k sobě. Opravit podvědomá nastavení.

Každý postižený si nese sebou břemeno ve formě podvědomých vzorců:

Nejsem dost dobrý, abych si zasloužil lásku.

Aby mě někdo miloval musím se změnit.

Přijde li láska musím ji za každou cenu udržet.

Stačí si položit otázku PROČ? Tomu tak je?

Každá odpověď má cenu zlata. Jsou to vzorce, které z vás dělají právě takovou osobu, co má trable ve vztahu.

Poznat sám sebe je dalším schůdkem, ke změně sebe i svých budoucích milovaných.

Poznejte sebe přes smysly. Inspiraci hledejte v těchto článcích.

https://medium.seznam.cz/clanek/zdena-rumlova-sam-sobe-terapeutem-5-vylad-se-pres-zrak-87641

https://medium.seznam.cz/?timeline–pageItem=87641

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz