Hlavní obsah
Názory a úvahy

Agrobaron Jandejsek na kandidátce komunistů. Bude bojovat za dělníky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

To je bizár. Jako by nestačil miliardář Babiš promlouvající na demonstraci odborářů. Jeho kolega, „jen“ milionář Jandejsek bude bojovat za komunistické ideály rovnou na rudé kandidátce soudruhů.

Článek

Již vzhůru psanci této země,

již vzhůru všichni, jež hlad zhnět!

Situace je opravdu vážná, když i agrobaron se považuje za psance této země a má potřebu bojovat spolu s komunisty za lepší zítřky. Jistě se nemůže dočkat, až bude moci dát svůj majetek do rukou lidu.

Hlad? Co více může vystihovat bídu v Česku, než situace kdy i milionář má hlad. Nebo jeho hlad zhnětla nenažranost? Je to hlad ještě po větších dotacích? Nejsem si jist, zda sloka Internacionály má na mysli tento druh hladu.

Teď právo duní v jícnu temně,

a výbuch zahřmí naposled

Od minulosti zpějme zpátky,

otroci, vzhůru k cílům svým!

Cíl otroka Jandejska je celkem jasný. Větší dotace. Je tento cíl totožný s cílem otroků, jak je myšlen v této dělnické komunistické písni? Otroci - dělníci, přece otročí na majetku agrobarona a jejich cíl je pochopitelný. Větší výplaty než ty, na úrovni minimální mzdy, které jim kandidát vyplácí. Bojuje snad i on za větší platy svých dělníků? Na to nemusí šaškovat na komunistické kandidátce nebo na tribuně při plánované oslavě 1.máje v Ostravě. Stačí zavolat do mzdové účtárny a vydat příslušné pokyny. Toto je opravdu komedie.

Již chví se světa základ vratký,

my ničím nejsme, buďme vším!

To už tady jednou bylo. To opravdu ne…

Dělníci, též rolníci, bratři,

jsme velkou stranou dělnickou,

Všem lidem jenom země patří

a zahaleči ať jsi jdou!

Dost napásli se naší muky…

Pokud se jeví přítomnost agrobarona a milionáře na kandidátce dělnické komunistické strany jako komedie, tak po tomto verši už je to trapná tragikomická fraška. To už si Jandejsek musí připadat vyloženě trapně. Z pohledu ostatních soudruhů, dělníků a rolníků je přece on ten zahaleč, co jim sebral zem. Ten netvor, který se pase z jejich muky. Z tvrdé a špatně placené práce svých dělníků. Z jejich pohledu to musí vypadat přímo na výsměch a provokaci. Na plivnutí do obličeje.

Poslední bitva vzplála,

dejme se na pochod.

Internacionála je zítřka lidský rod!

Tak poslední bitva opravdu vzplála. Bitva o už poslední komunistické poslanecké křeslo. Na něm sedí už přes dvacet let současná předsedkyně komunistů soudružka Konečná. Křeslo, o které se bojuje, se nyní nachází v europarlamentu.

Kdepak nějaké komunistické ideály. Dělníci, rolníci či pomatení levicoví intelektuálové. Dnes svádí boj a agituje za křeslo komunistické poslankyně vykořisťovatel a kapitalista. Chudák Lenin musí v mauzoleu rotovat.

Stačilo! Tak se jmenuje spolek, ve kterém je schována komunistická strana, spolu s „vlasteneckými stranami“. Má zachránit dobré koryto v Bruselu, proti kterému sama tak bojuje, pro soudružku Konečnou.

Opravdu výstižný název se kterým se lze ztotožnit. Pokud jde o přítomnost aktivních komunistů při rozhodování o budoucnosti, tak to opravdu…

STAČILO!!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz