Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nepřipravený a hloupý důchodce bez střechy nad hlavou. Státe, starej se!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Pan Vladimír (69) má problém. Je starý a nemocný. Z jeho příběhu je vidět, že ho to zaskočilo. Kdo by také čekal, že jednou zestárne. Takové nepříjemné překvapení! Nečekaná situace. Jak ji řešit?

Článek

Jak? Jednoduše, natáhnout ruku ke státní pokladně. Stát se má přece starat o „našelidi“, aby nemuseli vyřvávat na dezolátských demonstracích a vybíjet si tam frustraci nad svými, vlastní vinou, pokaženými životy.

Stát se má skutečně starat o lidi. Nikoliv však o zdravé lidi, kteří nemají žádné zdravotní znevýhodnění a mohou či mohli celý život bez omezení pracovat. Vydělávat si na důchod. Připravovat se na dobu, kdy zastárnou, přijdou zdravotní problémy a budou mít omezené finanční možnosti. Mají na to celý život. Stačí jenom chtít a mít vůli postarat se sám o sebe.

Jako připravujícího se skoro důchodce, mě vždy mě fascinují příběhy, kdy lidé odcházejí do důchodu naprosto nepřipraveni. Bez zajištěného bydlení, bez koruny úspor a bez jakékoliv vize, co si v takové situaci počít. To opravdu nechápou, že se na stáří musí připravit a nikdo jiný to za ně neudělá?

Pokud v titulku píši o starých hlupácích, mám na myslí právě tyto stářím „překvapené“ lidi. Jako je důchodce Vladimír K.

V uvedeném odkazu je jeho příběh. V něm je vykreslen jako jakási oběť systému. Po návratu z nemocnice po mozkové mrtvici přespává u kamaráda. Provizorně v kuchyni na zemi. Jinde již pro něho není místo. Nyní ho chce kamarád vyšoupnout z bytu úplně. Už začíná být na obtíž a nemá možnost, tak jako dřív, si přivydělávat k malému důchodu na brigádách.

Svou situaci nyní řeší s pomocí terénní pracovnice neziskové organizace, která mu pomáhá se žádostí o městský byt a s vyřízením sociálních dávek. Ta ho s naivitou vykresluje jako úplného zestárlého Mirka Dušína.

„Celý život poctivě pracoval a nemá žádné dluhy. Komu jinému by se mělo pomoci?“ Komu? Opravdu někomu, kdo měl možnost celý život pracovat a vydělávat si? Kde důchodce Vladimír K. ty plody své celoživotní práce má? Nikde…

Uvedený příběh má mnoho děr. Vladimír K. je v něm představen jako elektrikář a oběť, za kterou jeho bývalý zaměstnavatel neplatil sociální odvody. Proto má malý důchod a nemá kde bydlet.

Elektrikář? To jako vážně? V dnešní době může opravdu řemeslník - elektrikář skončit v bídě? I to je možné. Také jsem jednoho takového znal. Ten byl ovšem ochlasta a svoje řemeslo už zapomněl. O vztahu k alkoholu se náš příběh nezmiňuje.

Příběh Vladimíra K. mluví o něčem jiném. Před deseti lety se rozvedl a prodal kvůli vyrovnání majetku dům. Pochopitelně se hned nabízí otázka. Co udělal, pár let před důchodem se svou částí majetku? Peníze měl a nebylo jich málo. Na maličkou lacinou garsonku, bez rekonstrukce a ne v žádané lokalitě by to jistě stačilo. Cokoliv skromného, ale na stáří jistá střecha nad hlavou.

A nic. Co dál? Peníze za dům jsou pryč, žádné další celoživotní úspory nemá. A co děti? Dva jeho synové se o tátu a jeho problémy nezajímají. To také není standardní situace v normální rodině. A co ti údajní zaměstnavatelé, kteří neplatili odvody? Není to jen pohádka někoho, kdo část života odpracoval v šedé ekonomice? Tam je takových „chytráků“ plno. Větší peníze bez dokladů na ruku a o nic dalšího se nestarat. Vše rozházet. Kdo by myslel na stáří?

Uvedený příběh má mnoho neznámých děr a nezodpovězených otázek. Na jeho konci zůstal starý člověk, který se o svou budoucnost nezajímal. Nyní to má „někdo“ řešit.

Stát a jeho sociální dávky. Ze společných peněz lidí, kteří se na své stáří zodpovědně připravují a státní pokladnu nemají potřebu vysávat. Místo zbytečného rozhazování šetří a investují do svého bydlení.

Solidarita je hezká věc. Jsem rád, že sociální systém je solidární s lidmi, kteří jsou zdravotně hendikepovaní a v životě znevýhodnění. Těm je třeba pomoci. Tak je to správné.

Solidarita s životními dezoláty a nezodpovědnými hlupáky, kteří mají pocit, že se o ně stát musí postarat?

To už je z mého pohledu špatně. Hodně špatně…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz