Hlavní obsah
Názory a úvahy

Praha. Byt pro seniorku, dvoupokojový s nájmem 3485. Kde je vděčnost a poděkování?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Zní to jako sen, nebo je to samozřejmost, na kterou má „nárok“, a je to jen další příležitost pro nadávky? Je to vhodná ukázka, jak se stát dobře stará o seniory, nebo je to málo? Sluší se poděkovat?

Článek

Nemám dobrý pocit z lidí, co vše berou jako samozřejmost a za pomoc v obtížné situaci nejsou schopni projevit vděčnost a poděkovat. Ani nejsou schopni uznat, že jim někdo vydatně pomáhá. A právě v tomto případě je poděkování na místě. Nikdo z diskutujících pod tímto článkem to neudělal. Jen samé nadávky, na vládu, na režim a na kde koho…

Nechci rozebírat hlavní informaci z článku. Jde o něco jiného.

Z tohoto článku jen tak na okraj vyplynulo, jak velká je pomoc a podpora pro seniory. Ať už od města či přímo státu. Vše z peněz daňových poplatníků. To už lidé nejsou ochotni vidět něco pozitivního a musí pořád na vše nadávat?

Nikde žádné poděkování. Tak je to tedy na mě. Děkuji městské části Praha 8, státu a vlastně i celé naší bohaté společnosti (někteří senioři tomu říkají režim).

Za co? Za to, že umožňuje důstojný a spokojený život jedné staré paní a jistě nejen jí. Nevím, zda ona sama je si toho vědoma, nebo to také bere jako samozřejmost, na kterou má přece „nárok“.

Společnost jí umožňuje žít díky dotovaném nájmu v pečovatelském domě ve velkém bytě. Prostorný dvoupokojový byt o rozloze 56 m2 je pro osamělou seniorku opravdu nadbytečně velký. Luxus.

I cena nájmu je nejen na pražské poměry luxusní. To je skoro zadarmo. Čtete opravdu správně. 3485 korun. Na zálohách k tomu doplatí 2 500 (záloha je podle mne dost nízká a na tak velký byt stačit nebude, stará paní by měla o něco připlatit, ať nemá velký nedoplatek)

Máme tu tedy celkovou platbu 6000. Vzhledem ke svému nízkému důchodu má tedy nárok na státní podporu. Ten „fialový hnus“ jí připlácí 2000 a vychází z toho celkových „fialově hnusných“ 4000 korun.

4000 korun za bydlení v Praze! Slavnými slovy Jiřího Paroubka, bych se zeptal. Dámy a pánové, kdo z vás to má?

Opravdu ukázkový případ, jak se stát „nestará“ o naše lidi…

Takhle „špatně“ bych jsem se jednou také chtěl mít.

Uvedená seniorka má jako jedna z mála podprůměrný důchod. Je to pouze 12 000 korun. Nepracovala? Proč? Tyto informace v článku chybí a jistě by nebylo fér ji bez nich nějak odsuzovat. Mohla se místo práce dlouhodobě starat o někoho z rodiny, a tak to dopadlo, jak to dopadlo.

S 12 000 by skončila bez pomoci státu někde na ulici. Nyní si žije spokojeně ve velkém pražském bytě, skoro zadarmo. Z důchodu ji zbyde na vše ostatní 8000. O takovém průměru na osobu si mnohé mladé rodiny mohou nechat jenom zdát.

Za 8000 tisíc měsíčně se už dá slušně žít. Pokud ovšem člověk nepije alkohol, nekouří. Z této částky se dá ušetřit i na dovolenou.

Nechci se dostat na úroveň zaslepenosti a fanatismu mnohých diskutujících na sociálních sítích. Vnímám a vážím si toho, jak se stát a města snaží seniorům pomáhat. To není nic na co by byl „nárok“ a vše zadarmo, nebo skoro zadarmo, pro seniory být opravdu nemůže.

Pokud stát může, podá pomocnou ruku a pomáhá. A s ním i mnohé dnes hloupě nenáviděné neziskovky.

Mnozí senioři by si tuto pomoc měli uvědomit a také nezapomínat na to, že v tomto státě nežijí sami. I další lidé potřebují podat pomocnou ruku a mnozí z nich tuto pomoc později svou prací splatí.

Za pomoc se sluší poděkovat a pokud to neudělala v článku si stěžující seniorka, rád to udělám za ni.

Děkuji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz