Hlavní obsah
Lidé a společnost

Referendum a mediální lynč. Jsou v Horní Lidči hyeny a nepřátelé seniorů?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Hysterie a mediální lynč se snesl na hlavy vítězů referenda a obyvatel Horní Lidče. Jsou to prý lidské hyeny a nechtějí Domov pro seniory. I já jsem v diskuzích rozdal pár ran. Nyní se za to stydím.

Článek

Jak snadno se člověk dostane do lynčujícího a zmanipulovaného hysterického davu. Neměl by místo naskakování na mediální hysterii hledat pravdu? Zajímá pravda a boj obyvatel Horní Lidče dnes vůbec někoho?

Už přece mají nálepku hyen, které jdou proti starým lidem a nechtějí se na ně dívat. Stačilo pár ne příliš povedených vyjádření ( sice nepříjemně pravdivých) a hysterie začala. To se to krásně lynčovalo…

Kdo bydlí na malé obci, tak ví, jak to často chodí. V čele starosta, který si za pomoci pár kamarádů a někdy i příbuzných v zastupitelstvu dělá, co chce, a má pocit, že může rozhodovat o všem. Jistě, lidé si ho zvolili a už nejde jen tak snadno se ho jeho rozhodnutích zbavit.

Určitě si nebudeme hrát na to, že každý starosta pracuje pro blaho obce a nehledí na své osobní zájmy. V mnoha medializovaných případech se naopak staral pouze o ně a obec na to doplatila. Jak je tomu v Horní Lidči? Nevíme…

Jsou tam opravdu lidé proti starým a umírajícím? Ne. V tomto případě šlo od samého začátku pouze o místo, kde měl Domov seniorů stát. Nebo hospic či jiný podobný druh zařízení? Ani dnes nejsou informace jasné.

Máme satelitní mapy a tak se můžeme podívat do Horní Lidče. Musím říci, že jsem příjemně překvapen. Ve větší pohraniční obci, takový zapadákov, mají krásnou opravenou školu s moderní přístavbou, hned vedle sportovní hřiště. Vše v příjemném uceleném prostředí obklopeném zelení. Hezké místo na hry dětí a procházky. Jediné takové ve vesnici. Mnoho škol by mohlo hezké prostředí a hřiště závidět. Bylo by chybou takové místo zničit.

Další chybou a nebezpečí pro toto místo je řeka, která protéká hned vedle. Škola a celý areál stojí v záplavové oblasti. Dřív na to nikdo nemyslel a co dnes? Ani další a další záplavy nikoho nepoučí? Stavět na tak rizikovém místě by se dnes už nemělo.

Musím napsat, že jsem odpůrce celostátních referend, neinformovaní a často zmanipulovaní lidé by neměli rozhodovat o věcech, o kterých nic neví, a tím ovlivnit osud milionů lidí. Naopak nemám nic proti uspořádání místního referenda, kde by měli lidé dostat možnost rozhodnout o tom, kde a co bude stát v místě, kde bydlí. Tomu rozumí všichni.

I zde bych byl ovšem pro omezení. Rozhodování o tom, kde má stát stavba významná pro celé okolí, by z lidového hlasování mělo být vyjmuto. Lidé by neměli dostat možnost zabráni třeba stavbě přehrady, která ochrání před povodní statisíce lidí. Poslední řádění vody snad už každého poučilo.

Na rozhodnutí, kde v obci bude stát Domov pro seniory s kapacitou 25 míst, by se takové omezení pochopitelně nevztahovalo. A jsme hned u jádra problému. Hned od začátku se řešilo KDE se má tato stavba postavit.

Nyní se musíme podívat na časovou osu, ta je důležitá.

2022 - objevila se první informace, že se začíná uvažovat o stavbě Domova pro seniory ( možná hospic?). Jednalo se pouze o možnost a bez určení místa.

Podzim 2023 - další informace mluvila o tom, že místo, o kterém se uvažuje, je pozemek u školy na místě hřiště. Stále není nic jisté. To by mohl být problém…

Prosinec 2023 - Starosta skoro celé překvapené zastupitelstvo a občany postavil před hotovou věc. Na projektu pracoval sám a už je schválený. Začíná se vybírat dodavatel stavby. O místě stavby netřeba diskutovat.

Zastupitelé, kteří nepatří k té „správné partě“, začali požadovat více informací a především chtěli uspořádat setkání s občany, aby se mohli k tak důležité věci pro obec vyjádřit. To bylo zamítnuto jako nedůležité.

Od zastupitelů se dostala informace mezi nespokojené občany. Ti začali jednat a sebrali dostatek hlasů pro vyhlášení referenda o místu umístnění stavby. Teprve pod tlakem událostí obec uspořádala setkání s občany. Zde starosta vystupoval ostře a útočně. On přece rozhoduje, co je pro obec dobré. Tím spousta lidí naštval. A co je nejdůležitější?

Hlasování v referendu, které bylo požadováno a oficiálně podáno v květnu 2024, starosta jménem obce neumožnil a začal jednat s dodavatelem stavby.

Občané se obrátili na soud, aby hájil jejich právo. Starostu vyzvali, aby do doby rozhodnutí soudu jednání, a tím i celou stavbu, pozastavil a smlouvu nepodepisoval.

U soudu občané uhájili svá práva a možnost uspořádání referenda soud obci přikázal. Smělo se hlasovat až v září.

Starosta zatím na nic nečekal, místo zastavení jednání narychlo podepsal smlouvu a zahájením pozemních prací bylo zničeno hřiště a pěkné místo u školy.

Frustrovaní občané následně zamítli v referendu nejen určení místa, kde by mohl Domov seniorů stát, ale pro jistotu i jeho existenci. Vítězství jim ovšem nebylo nic platné.

Následně se na jejich hlavu nespravedlivě snesla vlna hysterie a veřejného lynčování. Starosta, z mého pohledu šmejd a podrazák, kterého nezajímá vůle a přání občanů obce, se všeho nakonec vyšel jako hrdina, co bojuje za babičky a dědečky…

Na konci zůstávají jenom otázky.

Je starosta slušný a čestný muž myslící na blaho obce?

Proč tak tlačil na pilu a vše prosadil za každou cenu? Proč s podpisem ze stavební firmou a se zahájením stavby nepočkal na výsledek referenda?

Musela být nutně a za každou cenu plánována stavba Domova seniorů u školy a na školním hřišti. Zničit hezké místo, které využívají děti a ostatní občané. Stavět novou stavbu v záplavové oblasti? Nikde jinde to nešlo?

Celá dost nechutná záležitost v Horní Lidči se netýká seniorů, ale jde o styl rozhodování v obci. O popírání práv občanů a prosazení stavby za každou cenu i proti vůli nesouhlasící většiny, kdy občanům nepomohlo ani rozhodnutí soudu.

A na úplném konci vyhlásíme vítěze a poražené.

Vítězem je starosta a dodavatelská stavební firma, která získala výhodnou veřejnou zakázku. V Česku, kde korupce neexistuje, si můžeme být skoro jisti, že vše bylo ze strany zadavatele a dodavatele čisté. Urychlené podepsání smlouvy jistě byla jenom náhoda…

Poražením je hlasující většina občanů Horní Lidče a především jejich právo. Ani rozhodnutí soudu nedokázalo zastavit diktátorské jednání starosty.

-

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz