Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Iluze rovnosti? Školní uniformy do českých škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Školní uniforma je symbolem rovnosti ve vzdělání. Potírá společenské a majetkové rozdíly. Tak zní oficiální formulace na jejich podporu. Školáci je oblékají v mnoha zemích světa.

Článek

Je celkem zajímavé, že tato tradice se z Velké Británie, kde vznikla již v 16. století rozšířila do mnoha zemí, ale v Evropě se uniformy pro školní děti neuchytily.

Školní uniformy nosí děti ve dvou nejlidnatějších zemí světa. V Indii i Číně. A v mnoha dalších zemích především Asie (např. Japonsko, Vietnam, Indonésie, Malajsie) a Afriky. Můžeme je najít i v zemích Jižní a Severní Ameriky. Školní uniformy oblékají děti i na nejmenším kontinentě - Austrálii.

Jediný kontinent, kde se školní uniformy nenosí nikde, je bez Velké Británie právě Evropa. Proč se tato tradice nerozšířila z britských ostrovů za celá staletí i na evropskou pevninu je tak trochu záhadou. Zde tato tradice zcela chybí.

Trochu překvapivá a zajímavá zpráva přišla z Francie. Na několika stovek škol začalo zkušebně povinné nošení školních uniforem. Bude tento pokus úspěšný a zůstanou školní uniformy stálou součástí šatníku francouzských školáků nastálo?

A co u nás? Tradice chybí a školní uniformy máme my starší negativně spojené se Sovětským svazem. Mladší ročníky i pokud nemají přímou zkušenost z Velké Británie mohly pozitivně vnímat školní uniformy na malých čarodějích ze Školy čar a kouzel v Bradavicích.

V Česku ani v bývalém Československu se o nošení školních uniforem nikdy neuvažovalo. Pár pokusů proběhlo v minulých letech na několika státních školách a neúspěšně zapadly do zapomnění. Školní uniformy nosí i žáci několika základních soukromých škol. To už je ovšem pravý opak jejich celostátního zavádění. Znak bohatství a elitářství.

Dovedete si představit situaci, kdyby se v Česku začalo řešit povinné nošení školních uniforem na základních školách? Bez předchozí tradice? Jak byste reagovali? Jistě by se „národ“ rozdělil jako vždy a skoro ve všem…

Nejdřív bych se podíval na výhody, a to především očima maminek, které nejvíc velí u oblékání do školy. Taková úleva. Přestat stále řešit, co si jejich dítě vezme na sebe do školy a co ne. A to především u malých „slečen“. I kluci začínají být vybíravý. Na tričku musí být ten správný akční hrdina. Tomu všemu bude konec. Dítě si vezme bez řečí školní uniformu a maže do školy…

A to neřeším ten hlavní školní problém s oblékáním, který může vést i k šikaně. Hra na předvádění prostřednictvím školáka svého sociálního statusu. To správné logo na tričku z vás, a především z něho udělá někoho lepšího a závod se rozjíždí. Nikdo nechce být za vysmívanou „socku“ a tlak na rodiče roste. Reklama udělá také svoje. Drahé správně ologované oblečení MUSÍ být a každý ty správné značky, které mu mezi ostatními získají respekt zná.

A rodiče? Ti bohatší v klidu zaplatí a ti méně majetní zaplatí také, ovšem v klidu už to moc není. Hádky s potomkem o nesmyslně drahý ologovaný hadřík mnoho rodičů jistě zná. Ovšem MUSÍ zaplatit, nikdo nechce vystavit dítě vyřazením z kolektivu a šikaně. Nikdo nechce být vizuálně před ostatními za „socku“.

Tenhle černý Petr zůstane nakonec v ruce méně majetných rodičů více děti či opravdu chudých, kteří si mohou dovolit nakoupit jen laciné značky nebo vůbec žádné. Dětský svět je někdy pořádně krutý a neznačkově oblečené dítě to může od ostatních dostat pořádně sežrat a šikana se na něm může podepsat na celý život. Jsou i případy, které skončily tragicky…

Je to dostatečný důvod k zavedení školních uniforem?

Vyřeší školní uniformy viditelnou sociální nerovnost mezi dětmi? Na první pohled jistě ano a co na ten druhý? To už je horší a z viditelné rovnosti při volbě oblečení se stane pouze iluze.

Kde máme další věci, kterými někteří dospělý, a i děti dávají světu najevo - kdo z vás na to má? Drahá svačina vylepšená tím správným značkovým energetickým nápojem, obuv, školní batoh, ostatní školní a sportovní pomůcky, hodinky, šperky a především mobil. Jeho značka a cena prozradí na majitele úplně všechno…

To jsou další věci, které vytvářejí ve třídě mezi dětmi na druhý pohled viditelné sociální rozdíly a o které se také bojuje. I všechny tyto věci MUSÍ být zakoupeny. A také ony mohou mimo oblečení být důvodem k výsměchu a šikaně.

Být proti uniformám jen proto, že vyřeší sice nejvíce viditelnou část problému a na vše ostatní stejně nestačí? Potlačují individualitu a přinášejí do dětského šatníku určitou totalitu?

Poskytují pouze iluzi toho, že si jsou všichni rovni a reálný svět je někde úplně jinde? Někdy je to pěkně hnusný svět, ale schovávat ho před dětmi nemá smysl. Žijí v něm stejně jako my i když to ty nejmenší ještě moc nevnímají a neřeší.

Školní uniformy sice nevyřeší vše, ale z mého pohledu by to byl, a to bez ohledu na neexistující tradice, zajímavý nápad i v Česku. Školní uniformy mi přijdou sympatické, a hlavně malí školáci by je hrdě nosili.

A tak jako ty zkušební francouzské by měly být opatřeny národní vlajkou či znakem. Ve Francii tím pochopitelně řeší i jinou situaci. Zamezení náboženských symbolů, a to včetně oblečení ve školních třídách. To zatím řešit nemusíme…

Bude mít někdo odvahu v Česku školní uniformy do základních škol zavést?

Anketa

Jste pro nošení školních uniforem na českých základních školách ?
ANO
66,7 %
NE
33,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 93 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz