Článek
V libereckém KFC servírují maso po záruce, zjistila inspekce. A tak se z obyčejného nákupu fastfoodu stává ruská ruleta v kyblíku. Devět kilo marinovaného masa, které mělo už být dávno na cestě k věčnému odpočinku, se rozhodlo zahrát si na nesmrtelné. Proč ne, když se na to přidá coleslaw a Pepsi, všechno chutná skoro stejně.
Celá věc ale není jen lokální bizarností. Reportér Jan Tuna přinesl výpovědi zaměstnanců, kteří tvrdí, že podobné kousky nejsou výjimkou, ale tradicí. Když prý maso začne vonět podezřele, vždycky se najde řešení – více koření, více omáčky, více fantazie. Kde je vůle, tam je cesta. A kde je prošlé maso, tam je zákazník, který to zapije a přejde.
Kuře, které ignoruje kalendář
Není to poprvé, co inspektoři objevili zvláštnosti v řetězcích rychlého občerstvení. Koliformní bakterie v ledu, chybějící doklady k potravinám, nadlimitní množství mikrobů – to všechno už tu bylo. Jenže Liberec si připsal premiéru, kterou mu už nikdo nevezme: první oficiálně potvrzené prošlé kuře na talíři zákazníka. Město Ještědu se tak zapisuje do historie jinak, než by chtělo.
A co na to provozovatel? Ticho. Možná se čeká na tiskovou zprávu s titulkem „Naše maso je tak čerstvé, že si dovolí i druhý život“. Nebo na vyjádření, že devět kilo je přece v poměru k celkovým zásobám jen kapka v moři. Problém je, že i jedna kapka může někdy chutnat pořádně hořce.
KFC jako reality show pro silné žaludky
Celá kauza by klidně mohla fungovat jako nová televizní soutěž: „Ochutnej a hádej, jestli má maso ještě záruční listinu.“ Vítěz bere voucher na další menu, poražený tráví noc na toaletě. Není divu, že se inspekce rozhodla do toho šlápnout a kontrolovat desítky provozoven. A jestli se ukáže, že Liberec není výjimka, můžeme se těšit na turné po celé republice.
Ironie je v tom, že zákazníci fastfoodů většinou řeší jen kalorie a cholesterol. Opravdové drama se ale odehrává jinde – v otázce, jestli kuře, které držíte v ruce, už dávno nepatřilo do kafilérie. A tak si možná budeme muset zvyknout, že s každým soustem riskujeme dobrodružství, o které jsme nestáli. Vítejte v nové éře gastronomie, kde je prošlé maso nejen na talíři, ale i v menu dne.