Hlavní obsah
Cestování

Pohádka jménem Giethoorn. Cestování za krásou, sny a vzpomínkami z dětství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdeněk Mahler

V zrcadle vodní hladiny pohádkový svět Giethoornu ještě sílí.

Touha podívat se alespoň na chvíli do pohádek, které pamatujeme z dětství. Které jsme před spaním poslouchali nebo četli a jejichž děj nás unášel do říše snů. A přitom jsme se šťastně choulili do bezpečí vyhřátých peřin.

Článek

Touha podívat se do těch Ladových a Trnkových pohádkových chaloupek a malých světniček, užívat si jejich kouzla, klidu a tepla. A malými okny z nich se dívat na svět tam venku. Ta touha být zase dítětem, vrátit se zpět, zastavit čas. Alespoň na chvíli.

Foto: Zdeněk Mahler

Konve s mlékem od pár kravek ze stáje stavení, čekající na svoz lodí.

Ve středovýchodní části Holandska leží stará provincie Overijssel a uprostřed ní malá osada Giethoorn. Nejsou v ní žádné silnice ani pořádné cesty, vesnice je protkána samými vodními kanály a k domům se nelze dostat jinak než lodí. I místní pošťák tu rozváží dopisy na pramici.

Osada vznikla ve 13. století a její název Giethoorn pochází od stovek kozích rohů (gietehorens), které tu první obyvatelé objevili v bažinách poté, co zvířata utonula při povodních tři století předtím.

Foto: Zdeněk Mahler

Giethoorn je protkán sítí vodních kanálů, které tvoří dopravní i životní tepny této obce.

Giethoorn byl založen jako malá, skromná osada sběračů rašeliny. Mnohaletým řezáním a těžením této suroviny, původem z pravěkých mokřadních rostlin, vznikaly hluboké jámy a koryta, postupně zalévané a vyplňované vodou.

Krajina se měnila v soustavu rybníků a jezer, propojených vodními kanály, a ostrovů mezi nimi. Na nich si místní obyvatelé začali stavět útulné domy a malé farmy, pokryté jak klobouky hřibů doškovými střechami.

Foto: Zdeněk Mahler

Z giethoornské pohádky …

Přístup na ostrovy byl možný pouze po vysokých dřevěných mostech nebo na tradičních úzkých člunech, tzv. punters, tlačených dlouhou tyčí neboli punteraarem.

Domky byly přes úzké vodní kanály, „hlavní i boční ulice“, naproti sobě stavěny tak, aby na sebe sousedé vzájemně viděli. Z této staré, typicky nizozemské vesnice je nejen patrné, jak rádi žijí Holanďané s vodou a na vodě, avšak také pohromadě. V klidu, skromnosti a ve vzájemném porozumění.

Foto: Zdeněk Mahler

Vodní kanály oddělující stavení a jejich pozemky, ne však přátelství jejich obyvatel.

V krajině poznamenané tvrdou prací a nelítostnými podmínkami tak postupně vznikla kouzelná vesnice. Uspořádáním, architekturou i duchem.

Foto: Zdeněk Mahler

Prostá a jednoduchá, dnešní realitě tak vzdálená.

Ticho a klid v ní přerušují jen hlasy vodních ptáků a jemné šustění rákosu ve větru.

Foto: Zdeněk Mahler

Skutečnost či obraz některého z vyhlášených impresionistů … ?

Je sotva skutečná, pohádkově krásná.

Foto: Zdeněk Mahler

Kouzlo jednoduchosti, smysl pro krásu, cit a obliba všudypřítomných květin.

Giethoornu se pro jeho vodní kanály, malé dřevěné mosty propojující jednotlivé ostrůvky (je jich tu více jak 170) a nevšední krásu začalo přezdívat „Benátky severu“ nebo také „Nizozemské Benátky“. Za staletí se tu změnilo naštěstí jen málo.

Oblast dnešního národního parku Weerribben-Wieden, ve které vesnice leží, je i nadále sytá, bohatě zelená a poklidná. Žijí v ní necelé tři tisícovky milých, přátelských a pohostinných obyvatel.

Tak tedy hodně štěstí … A úcty a pokory zároveň.

Foto: Zdeněk Mahler

Vodní hladina se zklidnila a znehybněla, ptáci se už schovali do houštin, pomalu se stmívá, pohádka chýlí ke konci. Dobrou noc …

Touha podívat se alespoň na chvíli do pohádek, které známe z dětství. A malými okny jejich světniček se dívat na svět tam venku. Touha být zase dítětem, vrátit se zpět, zastavit čas. Alespoň na chvíli. Giethoorn.

Zdroj: G. Bruschke & kol.: Cestami snů

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz