Hlavní obsah
Názory a úvahy

Součkův náhubek pro novináře ČT má první příznivce. Dezinfoscénu a politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdeněk Šarapatka

Jan Souček

Už za měsíc má usednout do židle ředitele České televize. V záplavě veřejných výroků zatím zaujal záměrem umlčet zaměstnance televize na sociálních sítích. Proruská scéna jásá.

Článek

Potvrzeno. Nad pohrůžkami ředitele brněnské ČT, jenž by měl v říjnu usednout do „generálské“ židle na Kavčích horách, se tetelí blahem první politici. „Zaměstnanci ČT nemají psát na sociální sítě nic, co by neřekli ve vysílání,“ dal Jan Souček před časem najevo, jak zamete s ústavním právem podřízených na svobodu projevu. Fakt, že interní kodex televize nestojí nad nejvyšším zákonem země, si „nové koště“ Kavčích hor zarytě nepřipouští. Naopak přitvrzuje: náhubek pro zaměstnance veřejnoprávní televize by rád kdekoliv na veřejnosti. „Pokud Jakub Železný nemůže své osobní názory prezentovat ve zpravodajském vysílání České televize, tak je nemůže prezentovat ani jinde ve veřejném prostoru“, padá teď z úst chlápka, jehož měl do volby šéfa České televize kdekdo za bytostného liberála. Včetně autora těchto řádek.

Čo bolo, bolo. Přítulnost k zájmům konkrétních radních ČT a jejich pastevcům v partajích, fascinovaných maďarskou MTVA ovládanou Orbánem a ruskou státní televizí, tu má zjevně přednost. Vše zapomenuto: Součkův někdejší zápal pro občanské svobody je fuč a „na funkci nebude mít vliv“. Zato příslib utahování šroubů ve veřejnoprávní televizi sklízí první ovace. „Jak myslíte. Ještě si s tím pohraju. Veřejnoprávní arogance na sítích se za Dvořáka stala pověstnou. Uvidíme, jestli se to teď změní,“ pohrozil Jan Zahradil z ODS zahraničnímu reportérovi ČT Jakubovi Szantó poté, co se na Twitteru vložil do novinářova dialogu s kolegy Michalem Kubalem, Jindřichem Šídlem a Pawluschou Novotným. Když na privátním účtu symbolicky pogratulovali k 93. narozeninám Georgi Sorosovi, poděkoval Szantó filantropovi za podporu demokracii a za stipendium i titul ze Středoevropské univerzity a Novinářskou cenu Nadace OSF, které americký miliardář založil. Obvyklou smršť urážek pak novináři odbyli satirickými komentáři a nenávistné antisemitské anonymy reportér ČT zablokoval. „Tenhle post byl jak jed na krysy“, posteskl si nakonec nadsázkou.

Zuřivá reakce europoslance ODS na Szantův tweet ilustruje, jak dlouhý panský bič hodlá nastávající ředitel veřejnoprávní televize uplést na podřízené kmány. „Veřejnoprávní novinář označuje autory nesouhlasných komentářů za krysy? Tak z toho si dělám screenshot. Takhle se prostě chovat nebudete“, vyhrožuje reportéru ČT ausgerechnet veřejný činitel Zahradil, jenž přitom na „sockách“ sám nemá žádné zábrany. Není jediný. Aby na svobodu projevu osazenstva Kavčích hor na sociálních sítích zaklekla rovnou Rada České televize, tlačil už před léty poslanec ANO Juchelka, dnes Babišův předseda sněmovního „mediálního“ výboru. Teď se dočká. Čemu tehdejší radní včetně autora těchto řádek úspěšně vzdorovali, dnes jejich nástupci tleskají a ředitel Souček politikům iniciativně servíruje.

„Novinář je tu od toho, aby nám ukazoval, v čem se dopouštějí důležití lidé ve veřejném životě problematických kroků. A to já dělám. Takže kdyby přijali takový zákon, tak by se pokoušeli cenzurovat novináře na sociálních sítích,“ odmítal „držet hubu a krok“ šéfreportér ČT Marek Wollner. Cesta je volná: ač policejně očištěn je Wollner pryč a zbylé statečné v České televizi, kteří odmítnou být novinářskými eunuchy, čeká leda boj s nejistým výsledkem a existenčními následky. Právo neprávo. Přestože po zradě ve vlastních lavicích zvolila vládní koalice napodruhé do televizní rady „své lidi“, u nich ochranu ústavních práv novinářů ČT příliš nečekejme. Místopředseda rady, jenž coby šéf Obecního domu tlačil přes odpor pražské radnice na pódium Putinovu pěnici, na extra empatii nevypadá a další, až na dvě tři výjimky, Jana Součka tajně zvolili poté, co se veřejně dušovali hlasy pro Dvořáka. A Veselý principál „televizních“ estrád proruských kolaborantů či Tykačův Matocha a další posluhy Agrofertu a SPD v radě se nad novým ředitelem ČT tetelí blahem. Bodejť, v takový předklon ani nedoufali.

„Novinářů je moc, měli by se likvidovat“, podlézal Zeman Putinovi v Číně. „Není potřeba je likvidovat, lze je omezit,“ odvětil tehdy vládce Kremlu. Příklady táhnou. Dnes omezení svobody projevu, zítra kvóty pro dezinfoscénu ve zpravodajství a pozítří ruské spojky v České televizi. Překvapení tu neberou konce. Seriál pokračuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz