Hlavní obsah
Knihy a literatura

B. A. Paris: Host - Nový thriller opět ukazuje, že cena tajemství je vysoká

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zdeňka z Babic

Tři manželské páry, šest samostatných, a přesto propojených osudů. Dva roky po vydání titulu Vězeňkyně, přichází B. A. Paris s novým thrillerem Host. Podaří se jí navázat na úspěch předchozích knih?

Článek

Tajemství dokáže člověka psychicky rozložit a dostat do kolen. A i když vyslovení onoho tajemství zpravidla přinese úlevu, zřejmě je občas příliš těžké čelit následkům, které se objeví. A to až tak, že se zdá jednodušší odstranit ty, kteří hrozí, že tajemství vyzradí…

Když byl v roce 2016 vydán rodinný thriller Za zavřenými dveřmi, okamžitě vyvolal senzaci a pozdvižení. V první řadě tím, že se jednalo o prvotinu francouzsko-britské autorky B. A. Paris. A ve druhé řadě, jak širokou veřejnost dokázal oslovit, byť bylo námětem mrazivě vykreslené domácí násilí. Thriller byl přeložen do 40 jazyků a po celém světě se jej prodalo více než 3,5 milionu výtisků.

Znepokojivá, napínavá a nepředvídatelná noční můra. Výborně vystavěný a zároveň poutavý příběh plný dusivé atmosféry.
Chris Whataker, autor thrillerů (citace na obálce knihy)

Upozornění! Další text obsahuje spoilery!

I ve své nejnovější knize (v ČR vydána 6. 6. 2024) se autorka věnuje rodinnému dramatu. Ústředními postavami je manželský pár Iris a Gabriel. Iris je designérkou nemovitostí a po většinu času pracuje z domova. Gabriel je lékař. V důsledku pracovního vyhoření a toho, že byl u smrti místního chlapce Charlieho, si vzal několikaměsíční dovolenou na zotavení. Zdá se, že oba čeká v poklidu strávený společný čas…

Nezvaný host

Klid netrvá dlouho. Už po návratů domů manželé zjistí, že je uvnitř někdo neznámý. Ze zloděje se nakonec vyklube kamarádka Laure, která se do domu nastěhovala bez ohlášení poté, co jí manžel Pierre oznámil, že má dítě s jinou ženou. Pro Laure to byla rána z čistého nebe, neboť děti po vzájemné dohodě neměli a najednou měla plno otázek, na které jí Pierre nechtěl odpovědět. Kolik má dítě let, kdo je matkou, za jaké situace k tomu došlo? Byl to úlet nebo vážný milenecký vztah? A co bude s jejich manželstvím?

Tajemství plodí strach

Gabrielovi přítomnost Laure nevadí. Iris s ní tráví většinu času a on se tak může věnovat zahradě a zpytování vlastního svědomí. Vrací se mu myšlenky na umírajícího chlapce ze sousedství. Charlie mu s posledními výdechy řekl něco nepochopitelného a znepokojujícího. Aby však utěšil matku Charlieho, zalhal o jeho posledních slovech. Ona se s ním však za každou cenu chce setkat, a z toho má Gabriel strach.

Strach plodí tajemství

Třetím párem do šachové partie je těhotná Esme s postarším manželem Hughem. Ti se nově nastěhovali do domu nedaleko bydliště Iris a Gabriela a postupně s nimi i s Laure navázali přátelský vztah. Třetí housle hraje rodinný přítel, architekt Joseph, který díky Esme získal práci v jejich domě. Není za tím i něco víc?

Je vrahem zahradník?

B. A. Paris se znovu podařilo napsat dobrý příběh. Ne skvělý, ani vynikající, ale dobrý. Zatímco u předchozích knih čtenář nevěřil svým očím, s hrůzou tajil dech a u příběhu seděl jako přikovaný, tentokrát je o drama maličko nouze. Ano, mrtví přibývají a s nimi se vynořují další nezodpovězené otázky. Ale stačí to? Nebo nastavily předchozí knihy laťku až příliš vysoko?

Pokud se vám nepodaří odhalit, kdo má na svědomí životy několika postav, nemusíte truchlit. Na posledních stranách tradičně dostaneme vhled do myšlenkových pochodů vraha. O vysvětlení, proč spáchal to, co spáchal, přece nemůžeme zůstat ochuzeni.

Lákavá citace Chrise Whitakera na obalu tentokrát možná nenaplnila očekávání mnohých čtenářů, přesto se nedá mluvit vyloženě o zklamání.

- - -

Zdroje:

PARIS, B. A. Host. Přeložil Markéta JANSOVÁ. Praha: Motto, 2024. ISBN 978-80-267-2665-4.

https://en.wikipedia.org/wiki/B.A._Paris

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz