Hlavní obsah
Názory a úvahy

Konec lékařů v Čechách. Jak dlouho to bude ministr zdravotnictví ignorovat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdeňka z Babic

V roce 2022 bylo 41% praktických lékařů starších 60 let. Pokud se situace nezlepší, sehnat doktora bude v některých částech republiky nemožné.

Článek

Stejně jako stárnou Češi, stárnou i zdravotníci. Sestry i doktoři odcházejí do důchodu a noví nepřichází. Nejhorší situace je v neatraktivních částech země, na venkově a v pohraničních oblastech. A pokud bydlíte tam, kde se prolínají všechny tyto tři skutečnosti, můžete se jen modlit, ať jste zdraví.

Konec praktiků pod Bílými Karpaty

Počátkem roku 2023 ukončil svou praxi v příhraniční valašské dědině 81letý (!) praktický doktor a odešel do důchodu. Od té doby zůstala ordinace prázdná. I přes snahu vedení obce nalákat do zařízené ordinace nového doktora, je místo dosud neobsazené. V šestitisícové obci tak ordinuje jediná praktická lékařka.

V sousední vesnici vzdálené jen 4 kilometry, se místní pacienti děsí toho, kdy do důchodu odejde jejich 70letý doktor. Ten tu ordinuje jako jediný poté, co druhý praktický lékař i se zdravotní sestrou odešli před pěti lety rovněž do důchodu. I oni už léta přesluhovali, ale dokud jim to zdraví dovolilo, snažili se ordinaci udržet otevřenou. Pokud i zbývající doktor odejde, zůstane bez praktického lékaře dva tisíce obyvatel.

A tak by se dalo pokračovat dál a dál.

Mezi důvody, proč je málo lékařů v obcích, je nejen jejich celkově nízký počet, ale i neochota pracovat mimo velká města. V těch složili atestaci a zpravidla už tam chtějí i zůstat. A nezanedbatelný je i finanční důvod - ve městě si vydělají víc než v malé obci. Výše zmíněné obce se aspoň snaží nalákat doktory na benefity v podobě zařízené ordinace a bytu. Tímto se ale řeší až následek, nikoli příčina.

Přiznávám, jsem laik, nevidím pod pokličku lékařským fakultám, ani s jakými kartami hraje ministerstvo zdravotnictví. Ale řešení se mi nezdá až tak složité. Zvýšit počet studentů oboru Všeobecné lékařství, udržet je odpovídajícím finančním ohodnocením a zajistit jim vyhovující podmínky (bez porušování zákoníku práce).

Jako problematické vnímám i to, že každý pátý student lékařství studuje tento obor v cizím jazyce (většinou v angličtině). Zůstane však v ČR tento doktor? Zpravidla ne. Je tedy nutné vyrábět u nás lékaře pro zahraničí? Nemohlo by místo těchto zahraničních studentů dostat šanci studovat více českých studentů?

Jedno je jisté. Pokud před tímto problémem bude ministerstvo zdravotnictví zavírat oči, bude přibývat lidí, kteří zůstanou bez praktického lékaře. A kam půjdou s potížemi? Na urgentní příjem nebo na pohotovost, které jsou také přetížené?

---

Více informací k tématu:

https://www.tribune.cz/zdravotnictvi/clk-potreba-lekaru-se-zvysuje-a-jejich-nedostatek-prohlubuje/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz